Fredag 26. april kom Nærings- og fiskeridepartementet med en ny forskrift som fikk selskapet Hav Line til å reagere sterkt.

I forskriften påbyr departementet norske selskaper å sortere slaktet produksjonsfisk – fisk med misdannelser eller sår – i Norge.

Snur

Da hadde Hav Line i lengre tid kjempet for et konsept der fisken slaktes om bord deres båter, men fraktes til et mottaksanlegg i Hirtshals for sortering.

Nå har imidlertid fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) delvis snudd.

– Jeg har bestemt at Hav Line får midlertidig dispensasjon fra forskriften. For at selskapet skal ha god tid til å innrette seg, gjelder dispensasjonen frem til 1. juli 2020. Jeg håper at dette vil bidra til at Hav Line finner gode løsninger, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik i en melding.

Må frakte tilbake til Norge

Dispensasjonen innebærer at Hav Line må sende fisken tilbake til Norge, etter at den blir sortert i Hirtshals.

– Jeg er svært opptatt av at vi skal ivareta kvalitet og omdømme til norsk sjømat, både her hjemme og ut i markedet. Det er derfor svært viktig at alle aktører, enten det er lakseslakterier på land, brønnbåter eller slaktebåter, overholder reglene vi har, sier fiskeriministeren.

Hav Line har påklaget departementets vedtak, og får dermed delvis medhold i sin klage nå.

«Den delen av vedtaket som ikke tas til følge, går til Kongen i statsråd, som er rette klageorgan», heter det i meldingen fra NFD.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.