– Du ser det er bra forskjell på der det er vasket og der det er groe, sier driftsoperatør Stig Edvardsen i Folden Aqua mens han styrer vaskeroboten langs noten i laksemerden.

I Vestfjorden i le av øya Landegode nordvest av Bodø ligger en 15 meter lang servicekatamaran fortøyd inntil en laksemerd og rengjør nøtene for sjøroser og groe. Oppe i styrhuset sitter Edvardsen i sokkelesten og styrer en miniundervannsrobot ved hjelp av joystick og tv-skjermer.

Driftsoperatør Stig Edvardsen styrer vaskeroboten. Til høyre Kristian Kristensen, daglig leder Folden i Akva.
Driftsoperatør Stig Edvardsen styrer vaskeroboten. Til høyre Kristian Kristensen, daglig leder Folden i Akva. (Foto: Mikaela Berg)

– Det er en tålmodighetsprøve. Du må være fokusert. Resultatet må være 100 prosent, sier Edvardsen mens han spyler nøtene rene.

En havørn seiler forbi Bjørnøy fyr som ruver på holmen Bjørnøya nord av de åtte merdene på oppdrettsanlegget. Det er dagens andre not, karene måtte forsere arbeidet for å bli ferdig med første not før en brønnbåt kom for å hente laks, så hjalp de mannskapet på brønnbåten, og nå må de raske på for å bli ferdig med neste not før det blir mørkt.

13 timers arbeidsdag

– Vi har ikke hatt tid til å spise i dag. Jeg spiste grøt klokken seks i dag tidlig, sier driftsoperatør Mattias Bårnes og heller i en kopp fra kaffetrakteren.

– Havregrøt? spør makker Edvardsen.

– Ja. Det har vært litt kaos i dag, det var så dårlig vær i går at vi måtte avbryte hele greia, sier Bårnes, som jobber 13 timer denne dagen.

Kamera viser rensingen av nøter.
Kamera viser rensingen av nøter. (Foto: Mikaela Berg)

– I østlig vær kan det bli farlig her ute. Da må de gå inn med båtene til Bodø, for å unngå at bølgene river i stykker båtene i fenderveggen, forklarer daglig leder Kristian Kristensen i Folden Akva.

Hva er gasellebedrifter, sjefredaktør Amund Djuve?
DNs sjefredaktør Amund Djuve forklarer hva en gasellebedrift er og hvorfor DN skriver om dem.
00:28
Publisert:

– Vi gikk ut fra Bodø klokken seks i dag tidlig og har holdt på siden da uten matpause, sier Edvardsen og kaster et blikk på et Seiko armbåndsur i sølv.

Tjener rått på laksevask

Laksenæringens økte etterspørsel etter notvask og andre tjenester for å redusere lakselus i oppdrettsmerdene har ført til kraftig vekst for Folden Akva og en rekke andre servicebedrifter i oppdrettsnæringen de siste årene.

Selskapet startet opp med en million kroner i omsetning i 2014, i fjor hadde inntektene økt til 34 millioner kroner, noe som ga Folden Akva første plass på årets gaselleliste i Nordland.

Tre av de største oppdretterne i Nordland er faste kunder. Veksten fortsetter i år.

– Ting har skjedd veldig fort. I fjor var vi ni ansatte, nå er vi 18 personer. Vi har tre servicebåter og hjelper oppdretterne med notvask, skifte nøter og levere fisk, sier daglig leder Kristian Kristensen i Folden Akva.

Han har som mange andre i selskapet jobbet i oppdrettsnæringen før han startet på båt i servicerederiet. I fjor vokste selskapet så kraftig at han måtte gå på land for å koordinere arbeidet. Nå leder han servicebåtene fra kaikanten i Bodø, og mener lite byråkrati er en viktig årsak til suksessen.

Folden Akvas servicebåt ved holmen Bjørnøya ved øya Landegode, ved oppdrettsmerder til Lofoten Sjøprodukter utenfor Bodø.
Folden Akvas servicebåt ved holmen Bjørnøya ved øya Landegode, ved oppdrettsmerder til Lofoten Sjøprodukter utenfor Bodø. (Foto: Mikaela Berg)

– Det er artig å oppnå gode resultater. Det er artig å løse nye oppgaver. Vi er et lite selskap der prosessene går fort og der vi kan ta raske beslutninger om investeringer, sier Kristensen.

Rekordvekst

Pengene selskapet har tjent er for det meste investert i nytt utstyr og flere båter og ansatte. Den nye vaskeroboten ble kjøpt inn i vår til tre millioner kroner.

– Det er kostbart å være med i denne bransjen, sier Kristensen, og mener de ansatte har stor ære for de gode resultatene.

– Vi har mannskap med lang kompetanse fra oppdrettsnæringen. De vet hva som skal til, og er veldig løsningsorientert, sier Kristensen.

Daglig leder i Folden Akva, Kristian Kristensen, til høyre, samtaler med røkter Peder Sjøstrand i Lofoten sjøprodukter på vei ut fra Bodø.
Daglig leder i Folden Akva, Kristian Kristensen, til høyre, samtaler med røkter Peder Sjøstrand i Lofoten sjøprodukter på vei ut fra Bodø. (Foto: Mikaela Berg)

Selskapet har ansatt flere mekanikere og lærlinger fra oljeindustrien. Edvardsen har jobbet som både røkter, rørlegger og snekker. Ute på dekk er det et lite verksted for å kunne reparere småskader. Snekkeren har bardunert fast en av tv-monitorene, etter at veggfeste fikk en trøkk i en storm.

– Der ser du det som er vasket og det som ikke er vasket. Notvask er viktig både mot lakselus og for ha god gjennomstrømming av vann og oksygen, sier Edvardsen i flystolen og peker på skjermen, som viser nøten og en stor torsk som svømmer forbi på utsiden av merden.

Driftsoperatør Mattias Bårnes (til venstre) og driftsoperatør Stig Edvardsen renser oppdrettsmerdene til Lofoten Sjøprodukter utenfor Bodø.
Driftsoperatør Mattias Bårnes (til venstre) og driftsoperatør Stig Edvardsen renser oppdrettsmerdene til Lofoten Sjøprodukter utenfor Bodø. (Foto: Mikaela Berg)

Kaffetrakteren står på ny koking, karene har slått på P3 mens de jobber, alle har tatt av kjeledressene og skoene. Om noen timer går de over Vestfjorden inn til Bodø, overnatter i båten, neste dag skal de vaske nøter i et oppdrettsanlegg ved Fauske.

– Noen dager er lengre enn andre, sier Edvardsen og skur opp P3. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator: —Derfor er akkurat dette krigsskipet så viktig for Norges forsvarsevne
01:00
Publisert: