Norge eksporterte sjømat for 74,5 milliarder kroner i 2015. Det er åtte prosent, eller 5,8 milliarder kroner, mer enn i rekordåret 2014.

Det fremkommer av en melding fra Norges Sjømatråd tirsdag.

Sjømateksporten til EU er for første gang på 50 milliarder kroner, etter en vekst på 17 prosent i 2015.

«EU tar imot 67 prosent av den totale sjømateksporten og er det desidert viktigste markedet for norsk sjømatnæring. Et annet viktig kjennetegn for norsk sjømateksport er at over 60 prosent er ferske produkter og at denne andelen øker», heter det i meldingen.

Eksporten av fisk til Kina fortsatte å falle ifjor - ned 0,77 milliarder kroner. Størst var nedgangen i eksporten til Russland - der omsetningen falt med hele 3,27 milliarder kroner. Men næringen vokser mer enn nok i andre markeder til å kompensere. Mest vokser eksporten til Danmark, som økte med 1,37 milliarder kroner, fulgt av Storbritannia som kjøpte fisk for en drøy milliard mer enn i 2014.

Norges største handelspartner innen fisk er fortsatt Polen - som handlet for 6,89 milliarder kroner i fjor - mens Danmark nå ligger bare like bak med 6,42 milliarder kroner.

Den tidligere storimportøren Kina er ikke engang med på listen over Norges ti største eksportmarkeder lenger.

Laks og ørret dominerer
Norge eksporterte laks og ørret for 50 milliarder kroner i 2015. Dette er en rekordstor eksportverdi med en økning på over åtte prosent eller 3,9 milliarder kroner.

Norge eksporterte torskefisk for 13 milliarder kroner i 2015. Det er også rekord og en økning på åtte prosent, eller i underkant av en milliard kroner. I tråd med reduserte kvoter, gikk eksportvolumet for torskefisk ned 13 prosent.

Norge eksporterte klippfisk for fire milliarder kroner og ferske torskefiskprodukter for 2,8 milliarder kroner i 2015.

Norge eksporterte reker, skalldyr og bløtdyr for 1,5 milliard kroner i 2015. Det er en økning på 52 prosent fra 2014. Den sterke veksten skyldes i hovedsak økt eksport av reke, snøkrabbe og kongekrabbe.

 

Les også: Varsler slakt av selskapsverdiene

Statoil tildeler kontrakter for 11 milliarder kroner

Flere søkte asyl i Sverige etter grensekontroll

 

Se DNtv:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se verdensmesteren forklare: Slik gjenkjenner du god kvalitetskaffe

Slik gjenkjenner du god kvalitetskaffe
Kaffe er ikke bare kaffe.
02:46
Publisert: