Det var blottet for fisk på lunsjbordet i Stavanger da to av Rogalands mest fremtredende næringslivsmenn skulle presentere sin nye storsatsning. Anbjørn Øglend er mest kjent som slakterigründer mens Jakob Hatteland har bygget milliardverdier i Nedre Vats med satsning på ulike it-virksomheter. Nå går de to sammen om en ny storsatsning i fiskerimarkedet, Prima Protein. De to vil bygge en ny fabrikk som skal produsere proteiner og olje ut av pelagisk fisk.

- Vi regner med en omsetning på rundt 250 millioner kroner fra fabrikken i første omgang, sier Øglend.

I første omgang skal fabrikken levere fiskemel til fiskeforprodusenter, men Øglend har ambisjoner om å gå høyere opp i næringskjeden. Han mener det på sikt vil være et marked for å levere fiskeproteiner til menneskefor. Pelagiske fiskeslag omfatter arter som øyepål og kolmule, som i dag sjelden spises av mennesker. 

120 millioner i egenkapital

Investorene bak prosjektet Prima Protein putter inn samlet 120 millioner i egenkapital. Største aksjonær med 75 prosent av aksjene blir Prima Foods, et nytt 50-50-eid selskap Øglænd og Hatteland står bak. Felleskjøpet Rogaland blir også med som en 13 prosent stor eier. Hatteland er en kjent teknologi-utvikler fra Nord-Rogaland, som blant annet har utviklet avanserte lagersystemer. Denne gang er han med som en rent finansiell investor. Øglend og Hatteland har kjent hverandre i årevis, og deler en privat vininteresse. 

– Jeg pleier ikke å investere i noe vi ikke jobber med selv. Dette er et unntak, sier Hatteland. 

15-20 arbeidsplasser

Flere kommunetopper fra Egersund møtte mandag opp for å markere investeringen, som skal gjøre byen til "Norges pelagiske hovedstad". Egersund er i dag en av Norges største fiskerihavner, men vil helt til topps. Byen har lang tradisjon for fiskemottak og sildoljefabrikker. Den nye fabrikken vil likevel ikke sysselsette veldig mange ansatte. Det blir mange maskiner, og kanskje 15-20 ansatte. 

- Dette vil bli "state of the art", sier Øglend. 

Han håper å stikke spaden i jorden i november i år, og at fabrikken kan stå ferdig et år senere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.