Det ble nok et år med underskudd for Kjell Inge Røkkes krillselskap Aker BioMarine, men underskuddet er i år rekordlavt. Røkke har tapt penger på krillsatsningen 13 år på rad siden oppstarten i 2006. Selskapet går snart med overskudd, ifølge administrerende direktør Matts Johansen i Aker BioMarine.

– Vi har holdt på siden 2006 og drevet 13 år med tap. Men det er mindre og mindre tap hvert år. Vi har tro på denne ressursen. Det er ingen biomasse det finnes mer av enn krill, sier Johansen.

Krill er et lite krepsdyr som lever i hav over hele verden.
Krill er et lite krepsdyr som lever i hav over hele verden.

Selskapet fisker krill i Antarktis med nybygget krillbåt og økte inntektene med 24 prosent i fjor. Driftsinntektene passerte 1,3 milliarder kroner i fjor, mens resultatet før skatt ble minus ti millioner kroner.

– Vi er sikre på at vi vil drive lønnsomt, men man må tenke langsiktig. Investeringene vi har gjort, begynner å gi resultater. Krillvirksomheten må opp i milliardomsetning for å bli lønnsom, sier Johansen.

Marked på 15 milliarder

Selskapet bygget ny båt til 1,4 milliarder kroner som ble satt i drift i vår, og har også investert mye penger i å utvikle produksjon og et globalt marked for krillolje.

– Vi må ha stor nok skala til å dekke kostnader. Nå er vi der. Nå dekker vi faste kostnader. Målet er å fortsette veksttakten i år. Vi er rigget for vekst, sier Johansen, som ikke vil si når han tror selskapet går med overskudd.

Han anslår at det globale markedet for krillprodukter har en eksportverdi på mellom fem og ti milliarder kroner, og at markedet øker år for år. Aker BioMarine fisket 300.000 tonn krill i fjor. Krillolje har høyt innhold av omega 3 og brukes i laksefôr, dyrefôr og helsekost.

– Krill har én prosent av omega 3-markedet i verden. Vi satser på utvide markedsandelen til to-tre prosent, sier Johansen.

Kjell Inge Røkke startet med én fiskebåt – nå er han en av Norges største arbeidsgivere
Video fra Dagens Næringsliv
03:46
Publisert:

Merker handelskrigen

Handelskrigen mellom USA og Kina har i år fått konsekvenser for selskapet.

– Vi har fabrikk i USA, og det er problematisk å få produkter fra den fabrikken til Kina, sier Johansen.

Selskapet selger krillolje i USA, Asia og Europa, men var blant de norske selskapene som ble rammet av handelssanksjonene Kina innførte etter utdelingen av fredsprisen til den kinesiske opposisjonelle Liu Xiaobo i 2010. Selv om Norge og Kina for to år siden inngikk en avtale som skulle oppheve restriksjonene, er norsk krillolje ennå ikke godkjent for salg i Kina.

– Krill står ikke først i køen. Vi håper på godkjennelse i år, sier Johansen.

Han har ansatt flere som jobber på heltid med myndighetskontakt og markedsadgang i forskjellige land.

– Vi ser et økende regulatorisk trykk. Den største barrieren for vekst er å få markedsadgang. Der må vi gå land for land. Vi har flere ansatte som jobber med dokumentasjon på dette, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.