Etter knallhard kamp om patenter med Kjell Inge Røkkes selskap Aker BioMarine tjener endelig Stig Remøy (60) penger på krill. Remøys krillsatsing gikk nesten over ende, men fikk i fjor solid overskudd etter at Remøy igjen får selge krilloljen sin i USA.

– Hovedårsaken er at salget har gått dramatisk opp etter at Aker BioMarine trakk patentsaken. Det var bom stopp, men nå har salget eskalert, sier Remøy.

Det har i flere år vært strid mellom Remøys krillselskap, Rimfrost, og Røkkes Aker BioMarine om patenter for krillolje og teknologi for å produsere oljen. Aker søkte om patentbeskyttelse for krillprodukter i USA som rammet salget av Rimfrosts krillolje.

– Vi fikk en kamp om markedet. Det var ikke alle som likte at det gikk bra med oss i 2013 og 2014, sier Remøy, som har drevet med krill siden 2008.

Kamp på to fronter

Etter at Aker tapte patentsakene i USA har Rimfrost i fjor og i år på nytt kunne selge krillolje i USA med god fortjeneste. Underskuddet på 70 millioner i 2017 er snudd til et resultat før skatt på 156 millioner kroner. Krilloljen som tårnet seg opp på lagrene ble nedskrevet som tapt i regnskapet i 2017, men verdiene er skrevet opp igjen i siste regnskap.

– Lagrene av krillolje som vi måtte skrive ned som tapt, har vi nå skrevet opp, siden vi selger ut produktene, sier Remøy.

Remøys krilltrålerselskap som eide «Juvel» ble slått konkurs etter at salget stoppet i 2016. Tråleren ble solgt til Remøys argeste konkurrent Aker BioMarine. Samtidig måtte Remøy slå et av eierselskapene til sitt offshorerederi Olympic Subsea konkurs og si opp ansatte for å berge rederiet. Det har vært tøffe år, sier Remøy.

Ny krilltråler

– Vi fikk restrukturering på olje og gass samtidig som vi ble angrepet på krill. Vi måtte håndtere det samtidig. Det er enormt krevende når du skal nedbemanne mange hundre mann i offshore, og samtidig håndtere krillpatenter i USA, sier Remøy.

– I dag er jeg glad. Det har vært enormt med folk og kapital som har støttet opp for å stå ut dette løpet, legger han til.

Remøy forhandler nå med verft om å bygge ny krilltråler til over en milliard kroner.

– Vi rydder veien for nybygg, forhandler med aktuelle verft og får forhåpentlig en delvis norsk løsning, sier Remøy.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.