Mattilsynet avviste fredag klokken 14 overfor IntraFish at de har mottatt beskjed fra kinesiske myndigheter om at det midlertidig er innført stopp på import av fersk laks. Uansett stuper flyfrakt-forsendelsene.

– Men vi merker at det er mye usikkerhet og rykter i markedet, sier Harald Martin Misje til IntraFish.

Han er seniorrådgiver i Seksjon import og eksport på hovedkontoret til Mattilsynet.

– Kinesiske myndigheter har bedt folk om å holde seg hjemme. De oppsøker ikke restauranter og hoteller. Og det er i foodservice-segmentet at norsk laks omsettes. I supermarkeder er omsetningen av fersk laks begrenset. Problemene i Kina kan dessuten påvirke etterspørselen i Asia generelt, sier daglig leder Botholf Stolt-Nielsen i sjømateksportøren Ocean Supreme i Ålesund til IntraFish.

Stolt-Nielsen poengterer at flytrafikken til Kina nå blir redusert eller innstilt.

– Og det er sikkert fornuftig, for da er det mindre risiko for at viruset spres globalt. Men lavere etterspørsel i Kina og Asia vil påvirke andre laksemarkeder. Det vil nå gå mer laks til Europa og USA, sier han.

IntraFish sitt engelske nettsted melder at flere chilenske lakseprodusenter midlertidig nå innstiller eksporten til Kina, og at de jakter på andre markeder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.