Norske lakseaksjer faller kraftig onsdag morgen.

Grieg Seafood faller fem prosent på Oslo Børs, og har den siste måneden falt 18 prosent.

John Fredriksen-kontrollerte Mowi faller 1,52 prosent, og har den siste måneden falt rundt ni prosent.

Salmar-aksjen faller 3,24 prosent onsdag, Lerøy faller 3,53 prosent, Austevoll faller 3,24 prosent, Norway Royal Salmon faller rundt tre prosent, mens Bakkafrost faller 1,16 prosent.

Den siste måneden har sjømatindeksen på Oslo Børs falt 9,15 prosent.

Ferske tall fra SSB viser at eksportprisen på fersk eller kjølt oppdrettslaks var på 50,80 kroner kiloen forrige uke, et fall på 4,3 prosent fra uken før.

Nedgraderer nesten alle selskaper

Onsdag reduserer Nordea Markets sine driftsresultatestimater på sjømatselskapene de dekker, og nedgraderer anbefalingene på alle unntatt Bakkafrost, der de beholder en hold-anbefaling, ifølge en oppdatering onsdag.

Meglerhuset viser til at lakseprisen gjennom tredje kvartal har falt til et nivå fra rundt 60 kroner til i overkant av 40 kroner per kilo.

«Prisfallet har vært kraftigere og mer langvarig enn vi hadde forventet, selv om volumene de siste ukene også har vært relativt høye», skriver meglerhuset.

Kutter prisestimat for to neste år

Nordea Markets venter at gjennomsnittsprisen i år vil ende rundt 57 kroner per kilo, som er syv prosent lavere enn de ventet ved begynnelsen av året, til tross for en mer gunstig valutasituasjon enn det de da la til grunn.

Basert på forventninger om en vekst på seks prosent i globalt tilbud også de neste par årene, kutter Nordea Markets sine lakseprisestimater for 2020–21 til 57 kroner per kilo.

Har én favoritt

Sektorfavoritten til Nordea Markets er Bakkafrost, noe som begrunnes med at selskapet har det meste av salget i tredje kvartal enten på fastpriskontrakt eller som storfisk i spotmarkedet der man i kvartalet har oppnådd en prispremie på rundt 15 kroner.

Anbefalingen på Austevoll Seafood, Grieg Seafood, Lerøy Seafood, Norway Royal Salmon og Salmones Camanchaca nedgraderes fra kjøp til hold.

Mowi og Salmar-anbefalingen nedgraderes til salg fra hold. Kursmålet på Mowi er 185 kroner, mens Salmar-kursmålet er 380 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.