Alta er med sine 47 lakseførende kilometer langt fra den beste lakseelven i Norge målt etter fangst. I elver som Orkla, Gaula, Namsen, Målselv og Tana – og til og med i Drammenselva – tas det årlig mer fisk.

Klemet Erland Hætta tok den største laksen i Altaelva i år. Den veide 23 kilo og tok to timer å få på land.
Klemet Erland Hætta tok den største laksen i Altaelva i år. Den veide 23 kilo og tok to timer å få på land. (Foto: Privat)

Likevel er Altaelva de fleste laksefiskeres våte drøm. Det skyldes særlig at det er få steder i verden muligheten er bedre for å kroke storlaks på over 20 kilo og dermed bli medlem av den prestisjefylte «40-pound»-klubben. Mangeårig Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta sikret seg i sommer medlemskap med sesongens største laks på 23 kilo som det tok to timer å lande.

Ny rekord

I Altaelva blir de fleste fiskekortene fordelt etter loddtrekning der lokalbefolkningen har store fordeler ikke minst prismessig. Men i det som regnes som den beste perioden, omtrent tre uker fra slutten av juni til midt i juli, samt to uker i august, står privatflyene i kø på Alta Lufthavn.

Velstående laksefiskende eiere har betalt flere hundre tusen kroner for fiskekortene, til tross for at de kun får fiske i åtte timer i døgnet – og må slippe ut igjen all fisken de får. Blant kjente gjengangere er både John Fredriksen og Bjørn Rune Gjelsten.

På flyplassen i Alta i juli står privatflyene på rekke og rad og venter på at de rike eierne skal komme tilbake fra laksefiske i Altaelva. Slik så det ut i 2014.
På flyplassen i Alta i juli står privatflyene på rekke og rad og venter på at de rike eierne skal komme tilbake fra laksefiske i Altaelva. Slik så det ut i 2014. (Foto: Jørn Losvar/Finnmark Dagblad)

Men aldri har noen betalt mer for fiske i Alta enn torsdag kveld på den årlige villaksauksjonen i regi av Redd Villaksen. Auksjonen, med gaver gitt av elveeierne, er den viktigste inntektskilden for stiftelsen som særlig kjemper for å få lakseoppdrett inn i lukkede anlegg og stans i fisket etter villaks i sjøen.

For 18 timers fiske i sonen Nedre Stengelsen og like mange timer i Langstilla 20. til 22. juli neste år med en fiskestang, som riktignok kan deles av tre personer, endte prisen på 260.000 kroner eller 120 kroner per minutt. Det var 110.000 kroner høyere enn prisantydningen. Da er overnatting inkludert, men ikke mat eller helt nødvendig båttransport.

11 over 20 kilo

– For lokalbefolkningen ville disse to kortene, riktignok uten overnatting, kostet til sammen 3200 kroner. Så da skjønner alle at prisene lokalt ligger langt under markedspris. Men sånn skal det også være, sier Tor Erland Nilsen, daglig leder i Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI).

Tor-Erland Nilsen, daglig leder i Alta laksefiskeri Interessentskap, ALI
Tor-Erland Nilsen, daglig leder i Alta laksefiskeri Interessentskap, ALI (Foto: Privat)

– Hvordan påvirker stadig lavere fangster de siste årene etterspørselen etter fiskekort i Alta?

– Det er riktig at fangstene har gått ned, men det har så langt ikke påvirket priser eller interessen. Det skyldes nok at det fortsatt tas mye stor fisk her. I fjor ble det tatt 11 laks på over 20 kilo, sier Nilsen.

Også fiske i andre elver oppnådde høye priser på auksjonen, som opphold på Stagnes Lodge i Lakselva i Porsanger der fiske i syv døgn i august for fire fiskere bikket 110.000 kroner.

Redd Villaksen fikk inn til sammen 1,7 millioner kroner på auksjonen.

– Det er veldig mange folk med mye penger som heller vil betale enn å bli med i et lotteri, sier styreleder i Redd Villaksen, Jens Olav Flekke, etter rekordprisen for fiskekortene i Alta. Han sier pengene blant annet skal brukes i et spleiselag med andre villaksorganisasjoner der fiskere på Færøyene og Grønland, der også den norske villaksen ferdes, blir betalt for ikke å fiske laks i sjøen.

Selv skal Flekke til Yokonga-elven på Kolahalvøya sammen med en kompis som bød 100.000 kroner og fikk tilslaget for å få fiske der.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.