Laks for levering denne uken er opp minst ti kroner fra forrige uke, til godt over 60 kroner kiloen fra oppdretterne, ifølge bransjeavisen IntraFish.

– Det er skvis i markedet nå med for lite fisk i forhold til det man ventet å selge, sier Kolbjørn Giskeødegård, sjømatanalytiker i Nordea Markets.

Fornyet tradisjonene

– Dette er den beste kvaliteten som er å få tak i, sier Tore Andvig og drar frem en svær laks.

Et nytt parti laks har nettopp ankommet når DN besøker Fiskeriet, fiskebutikken- og restauranten på Youngstorget i Oslo sentrum.

Artur Lozinski (til venstre) og Tore Andvig pakker ut og gjør klar dagens forsyning av laks til Fiskeriet.
Artur Lozinski (til venstre) og Tore Andvig pakker ut og gjør klar dagens forsyning av laks til Fiskeriet. (Foto: Gunnar Lier)

Andvig forklarer at laksen fra Pure Norwegian Seafood på Averøy på Nordmøre er høyeste kvalitet som er å oppdrive, og at prisen er deretter, 259 kroner kiloen for hel laks og 375 kroner for filet.

Da den tradisjonsrike fiskebutikken Erling Moe på Youngstorget i Oslo la inn årene etter trekvart århundre, overtok yngre krefter som viderefører sjømattradisjonen i lokalene på hjørnet av Folketeaterbygningen. Fiskeriet, som det nå heter, med kombinert fiskebutikk og sjømatrestaurant toppet med spesialiteten fish & chips.

Kollega Artur Lozinski sier lakseprisene betyr lite for salget.

– Prisene går opp og ned hele tiden, men vi merker egentlig ikke så mye til det, sier Lozinski.

Det er prisene fra norske oppdrettere til foredlere og eksportører som nå stiger kraftig. Hvordan disse prisene slår ut i markedet for fisk over disk eller til restauranter vil avhengige av mange andre faktorer, blant annet tilgjengeligheten ellers i verdikjeden og priskonkurransen mot kylling og andre produkter.

Kaldt vann i nord

Giskeødegård forklarer noe av mangelen på laks er unormalt kaldt vann i havet i april og mai, særlig fra Trøndelag og nordover. Dette har senket appetitten for laksen, og utsatt slaktingen.

– Dette er midlertidig, og ikke uvanlig. Vi så tilsvarende bevegelser i fjor, sier Giskeødegård.

Han minner om at lakseprisene i fjor i juni lå på rundt 75 kroner kiloen, før den falt til rundt 40 kroner i oktober. Han sier varmere vann vil gi volumvekst og økt slakting fremover, noe som kan føre til mer lus som også tvinger frem mer slakting.

Koronabunnen er nådd

Koronakrisen har rammet laksenæringen hardt, men en god del av salgssvikten er kompensert med svakere kronekurs. Etterspørselen er nå på vei opp igjen i takt med at økonomiene, først i Asia, og nå i Europa åpner opp igjen.

– Vi har passert bunnen, sier Giskeødegård.

Men han påpeker at totalmarkedet for laks i år er mindre enn i fjor, og at man derfor skal slite med målet om vekst. Giskeødegård forklarer at betydelige markeder for laks innen cruise, reiseliv og turisme nærmest er radert bort. Bugnende buffeter og koldtbord med laks i mange varianter blir det også lenge til noen får se.

Selv om mange restauranter nå åpner opp, er det oftest med færre bord på grunn av smitteverntiltak og sosial avstand. Millioner av mennesker har også mistet jobb og kjøpekraft, og da står neppe restaurantbesøk og kostbar laks øverst på prioriteringslisten.

På Fiskeriet i Oslo sier Andvig det sjelden er spørsmål om pris på laksen.

– Når kundene først kommer inn døren, har de bestemt seg, og de kjøper den laksen de skal ha, sier Andvig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.