– Nå tjener vi bra. Jeg har aldri tjent så bra før, sier fisker Ole Marius Rørvik (28).

Han står med rød hjelm og blå kjeledress mens han surrer plastfolie rundt en pall med 1600 kilo frossen sei.

Han losser frossenfisken fra Lerøys tråler «Gadus Poseidon» ved Tromsø-terminalen rett nord for Tromsø-brua. Tråleren fisket for rekordhøye 170 millioner kroner i fjor og hadde en driftsmargin på 40 prosent. De 20 fiskerne om bord får sin andel av rekordfangsten.

– Jeg tjente litt mer enn én million kroner i fjor. Det er ny rekord for meg, sier Rørvik, som startet som fisker rett etter videregående skole.

Faren var sjømann, bestefaren fisker, selv jobber han under dekk i fabrikken med å sløye og fryse fisk på tråleren til Lerøys torskerederi Havfisk.

- Jeg tjente vel litt over det. Det er bare et tall. Det gikk bra. Det var toppår i fjor, sier Per Egil Pedersen (38), fisker og «frysemann» på tråleren.

Norges største fiskerikonsern

Lakseselskapet Lerøy kjøpte opp trålrederiet Havfisk og fiskeriselskapet Norway Seafoods fra Kjell Inge Røkke i fjor høst, og ble med det Norges største fiskerikonsern. Lerøy er eid av Austevoll Seafood og Møgster-familien, som også er store på såkalt pelagisk fisk som makrell, sild og annen stimfisk.

Tirsdag la begge selskapene frem resultatene fra fjerde kvartal og fjoråret. Med rekordhøye laksepriser, oppkjøpet av torsketrålerne i Havfisk og villfiskanleggene i Norway Seafoods satte både Lerøy og Austevoll nye omsetningsrekorder.

Lerøy Seafood Group fikk en omsetning på 4,9 milliarder kroner i fjerde kvartal i fjor, mot 3,6 milliarder i samme periode året før. Konsernet oppnådde et driftsresultat før verdijustering av biomasse på en milliard kroner i fjerde kvartal 2016, mot 353 millioner i samme periode i 2015.

Austevoll fikk et driftsresultat før av- og nedskrivnininger, renter og skatt (ebitda) på 1,3 milliarder kroner i fjerde kvartal 2016, en økning på over 500 millioner kroner fra samme periode året før.

Skipper Rino Grande (46) nede i fryserommet på tråleren «Gadus Poseidon», eid av rederiet Havfisk i Ålesund. 
Skipper Rino Grande (46) nede i fryserommet på tråleren «Gadus Poseidon», eid av rederiet Havfisk i Ålesund.  (Foto: Ingun A. Mæhlum)

Sølvring, kniver og armylue

– Har det kommet mye fisk på land?, roper skipper Rino Grande (46), som har kommet ut på dekk i crocks og slitt olabukse, pologenser og svart lærkjede rundt halsen.

– Det er 30 hiv igjen, svarer Pedersen, som kontrollveier fisken i snødrevet mens tre trucker kjører pallene inn på fryselageret.

Med sølvring i øret, to kniver i beltet og svart armylue losser han en fangst verd rundt fire millioner kroner etter en ukes fiske. Hver pall med sei er verd cirka 24.000 kroner. Pengene formelig triller inn til fiskerne, Havfisk, Lerøy, Austevoll og Møgster-familien. 

– Fiskeriene går så det suser. 2016 er det beste året jeg har vært med på, sier Grande, som har vært fisker i 30 år og trålskipper i over 20 av dem.

– Kurven har vært sånn. Ikke sånn, men sånn, sier Grande, og legger håndflaten i 45 graders vinkel for å vise veksten i fiskeriene.

Tråleren «Gadus Poseidon» leverer på en dag frossenfisk for fire millioner kroner ved fryselageret Tromsø-terminalen. I trucken terminalarbeider Raymond Henriksen.
Tråleren «Gadus Poseidon» leverer på en dag frossenfisk for fire millioner kroner ved fryselageret Tromsø-terminalen. I trucken terminalarbeider Raymond Henriksen. (Foto: Ingun A. Mæhlum)

Håper laks kan hjelpe torsk

De tar seg en pause i lossingen. Grande byr på kaffe i byssa. Han har store forhåpninger til Lerøy som ny eier for Norges største trålrederi, Havfisk, og Norges største hvitfiskselskap Norway Seafoods.

– Lerøy har vært sinnssykt flinke til å markedsføre laks, mye flinkere enn torskenæringen. Jeg håper Lerøys oppkjøp gjør at vi får bedre markedsføring og bedre priser på hvitfisken, sier Grande.

Med hvitfisk mener han villfisk med hvitt kjøtt, som torsk, sei og hyse. Lerøy får mer enn dobbelt så høy pris for oppdrettslaks som for torsken, 60 kroner kiloet for den røde laksen og rundt 25 kroner kiloet for hvit torsk. For 20 år siden var prisene for torsk høyere enn for laks.

Også Nordea Markets mener Lerøy kan vokse ved aktiv markedsføring og høyere priser for torsk og annen hvitifsk. Lerøy har allerede i februar startet markedsføring av Lerøy-merket skrei i norske butikker.

– Vi tror Lerøy vil hjelpe til med å endre torsk til et tilgjengelig og beleilig produkt for dagligvarehandelen, skriver sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i sin analyse.

– Når vi kommer inn med torsk på de samme handelskanalene som Lerøy selger laks i, kan vi heve torskeprisen, sier Grande, som har fisket for over 18 millioner kroner hittil i februar.

Fri halve året. 

Lerøy kjøpte trålrederiet Havfisk og tråleren «Gadus Poseidon» fra Kjell Inge Røkke i 2016. 
Lerøy kjøpte trålrederiet Havfisk og tråleren «Gadus Poseidon» fra Kjell Inge Røkke i 2016.  (Foto: Ingun A. Mæhlum)

Han viser rundt på broen 14 meter over havflaten. Tråleren går døgnet rundt året rundt, 360 dager i året, med to arbeidslag som er fem uker på og fem uker av. Grande og mannskapet var på jobb i julen og tok en dukkert i romjulen i jacuzzien som er montert utendørs ved styrhuset.

– I fjor fisket denne tråleren 8400 tonn fisk, det høyeste kvantumet vi noensinne har hatt. Vi er sinnssykt effektive, sier Grande.

Tråleren leverer mesteparten av fangsten frossen til eksport. Hver blokk frossenfisk veier 45 kilo. Det merkes på armer og bein, sier Pedersen.

– Jeg var ikke laget til å sitte på skolebenken, og har ikke utdannelse. Du kommer langt med ståpåvilje. Men du aldri blir helt god i armene, for blokkene er tunge, sier Per Egil Pedersen, som etter fem uker på havet har fem uker fri.

- Det beste med denne jobben? Å ha fri, sier han.

– Nå skal vi ha fem uker fri, og så skal vi ut på jakt igjen, sier skipper Grande, og tømmer kaffekoppen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.