To uker før årets laksefiske åpner i de fleste elvene, er det fortsatt svært usikkert om godt betalende utlendinger kan komme hit.

En av dem er Lord Richard Wellsley. Han har booket seg inn på Stuenes Lodge i Lakselv for niende år på rad sammen med gode venner. Her koster en ukes fiske med overnatting, alle måltider og en fiskeguide per to fiskere, tett på en halv millioner kroner. Flyreisen kommer i tillegg.

– Jeg skulle veldig gjerne tatt turen. Men jeg er i høyrisikogruppen og må være forsiktig. Dessuten er det jo fortsatt et stort spørsmål om det går fly som gjør at vi overhodet kan komme oss dit, sier Wellsley på telefon fra Banbury nord for Oxford i England.

– Vi har booket fiske i august, men det må en betydelig forbedring i situasjonen til før vi kan vurdere om vi tør å ta risikoen, sier han.

Mye på spill

Nils Pettersen driver Stuenes Lodge i Lakselv.

– Vi er dessverre nødt til å ta høyde for at utlendingene ikke kan komme i år. Vi har derfor sett oss nødt til å kansellere de utenlandske gruppene og refundere alt de har betalt. Veldig mye står på spill for oss nå. Vi er i en skikkelig skvis. Vi forsøker å markedsføre oss innenlands og håper vi klarer å fylle opp med norske fiskere, men vi må uansett regne med tap. Norske fiskere er dessverre neppe like betalingsvillige som de utenlandske. Så koronakrisen skaper en veldig presset situasjon for oss, sier Pettersen.

Nils Pettersen i Lakselv, her med en laks på flua, kan ikke regne med å få napp fra utenlandske fiskere i år.
Nils Pettersen i Lakselv, her med en laks på flua, kan ikke regne med å få napp fra utenlandske fiskere i år. (Foto: Stuenes Lodge)

Vegard Heggem eier Aunan Lodge i Orkla.

– Signalene fra regjeringen peker jo i retning av at utlendingene ikke kan gjennomføre opphold i Norge til sommeren, så vi er i høyeste grad åpne for flere norske kunder nå, sier han.

– Jeg vil jo anta at det er en del nordmenn som har måttet kansellere utenlandsreiser og som dermed er åpne for å gjøre noe spennende innenlands, legger han til.

Tor Erland Nilsen i Ali, Alta laksefiskeri interessentskap, sier han er i dialog med de utenlandske fiskerne, men at det foreløpig er uavklart om utlendingene kan komme dit.

– Vi har uansett en lang liste med nordmenn som er interessert, så vi regner med å få fylt opp, sier han.

Feirer 180 år

Familien til Knut Munthe-Olsen har vært eneste grunneier i den eksklusive Årøyelven i Sogn siden 1746. I år er det 180 år siden sportsfiske startet der.

– Vi har en høy andel faste gjester fra utlandet, i hovedsak fra Storbritannia, Tyskland og Finland. Vi får dessverre neppe feiret med dem i år, sier han.

Munthe-Olsen har fått flyttet en del av utlendingene til 2021.

– De har stor forståelse for situasjonen. Men så er jeg jo nødt til å få fylt opp med andre. Dette er jo ikke noen attåtnæring for meg; det er fra laksefisket både jeg og tre sesongarbeidere tar ut vår lønn og investerer i gården her. Jeg kan derfor ikke sitte på gjerdet og vente på at restriksjonene kanskje blir myket opp. Jeg forsøker å ha litt is i magen, men det er klart at det blir litt kjøpers marked når køen av utlendinger er borte, sier han.

Elveeier Knut Munthe Olsen med en rugg i Årøyelven.
Elveeier Knut Munthe Olsen med en rugg i Årøyelven. (Foto: Privat)

Trist

– Det er veldig trist. Lakselv er fantastisk og noe jeg virkelig hadde sett frem til, sier Lord Richard Wellsley.

Han har stor forståelse for at norske elveeiere nå føler seg tvunget til å kansellere bestillingene fra utenlandske fiskere.

– Det er økonomisk sett det eneste fornuftige de kan gjøre denne sesongene slik at de får muligheten til å fylle disse ukene med norske laksefiskere.

Også de britiske lakseelvene er hardt rammet av koronakrisen. For å skjerme fiskeguidene, de såkalte ghilliene, fra koronasmitte, er elvene stengt for fiske.

– Jeg hadde selv bestilt en ukes fiske i River Spey i Skottland i mai. Den er kansellert. Foreløpig er elvene stengt ut juni, men jeg er ganske sikker på at stengningen vil bli forlenget, sier Lord Wellsley.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.