Ferske tall Norges sjømatråd publiserer onsdag morgen, viser at det ble eksportert 183.000 tonn norsk sjømat for til sammen 8,2 milliarder kroner i april. Det er en nedgang på 666 millioner kroner tilsvarende åtte prosent sammenlignet med april i fjor.

Det er første gang på 18 måneder Norge opplever en måned med fall i sjømateksporten.

Kunne vært langt verre

Som vanlig er det laksen som utgjør brorparten av eksporten og står for vel 83.000 tonn til en verdi av 5,4 milliarder kroner. Volumet var tre prosent lavere og verdien 13 prosent lavere enn i april i fjor. Men det er målt i norske kroner. Målt i euro er verdifallet langt større.

– Om vi ser på hel fersk laks, falt prisen per kilo med 16 prosent i norske kroner. Målt i euro var prisfallet 28 prosent til 5,09 euro, sier analytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd. Det betyr at dersom eurokursen hadde vært på samme nivå som for tre år siden, rundt ni kroner, ville mange produsenter trolig slitt med å tjene penger.

Også laksenæringen begynner nå for alvor å merke effektene av koronakrisen.

– Det er store variasjoner mellom markedene ut fra hvor strenge restriksjonene er. Vi har vekst i eksporten til videreforedlingsland som Polen og Litauen, trolig fordi disse produserer mest fryste produkter mens det er nedgang til Danmark og Nederland som i større grad produserer ferskpakkede produkter, sier Aandahl.

– Ser vi på konsummarkedene går eksempelvis Frankrike tilbake. Der er det vekst i hjemmekonsumet av laks, men det er ikke nok til å kompensere for bortfallet i restaurantmarkedet. Samtidig er det, i motsetning til Italia, sterk vekst i eksporten til Spania til tross for at også dette landet har vært hardt rammet av koronapandemien. Men det som særlig skiller de to er at fiskediskene i Spanihar vært åpne, sier han.

Analytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.
Analytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd. (Foto: Norges sjømatråd)

Prisfallet kommer

Sjømatanalytiker Aandahl ser ingen snarlig bedring for lakseeksporten.

– Vi har ikke sett noe særlig fall i prisen ut til konsumentene ennå, men det venter vi vil skje; først på ferske produkter og etter hvert også for fryste og røkte. Så er spørsmålet hvor stor effekt åpningen av restaurantene i flere land vil få. Vi tror dessuten en del konsumenter som tidligere ikke laget laks hjemme, nå har lært seg det og vil fortsette å gjøre det også når koronaperioden er over. Så er samtidig utviklingen i kjøpekraften som følge av korona et usikkerhetsmoment som kan få en negativ effekt på konsumet, men vi vet ikke når eller hvordan dette vil kunne slå inn, sier han.

Tallene fra Sjømatrådet viser nedgang i eksportverdien også for oppdrettsørret, mens eksporten av sild og makrell har økt kraftig; sild med 131 prosent og makrell med 45 prosent takket være både volum- og prisvekst.

Også klippfisk- og saltfiskeksporten økte i verdi, mens det var nedgang for skrei, reker og særlig for kongekrabbe, viser tallene fra Norges sjømatråd.

Hittil i år er det eksportert sjømat til en verdi av 36,7 milliarder kroner. Det er en økning på seks prosent fra samme periode i fjor.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen, sier at situasjonen krevende som følge av koronapandemien.

– Jeg vet at det jobbes iherdig i næringen for å tilpasse seg de endrede markedsforholdene som vi nå står ovenfor. Dette skal alle i næringen ha honnør for. Laksen finner fortsatt veien til markedene og eksporten av sild og makrell øker sammenlignet med i fjor.

– Samtidig må vi ta inn over oss at det vil ta tid før markedene er tilbake til slik de var før virusutbruddet. For meg er det viktig at vi fortsetter den gode dialogen mellom myndighetene og næringen, slik at vi også fremover kan finne gode løsninger på utfordringene koronapandemien har medført, sier Ingebrigtsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.