– Jeg er forsiktig med å spå. Men det var et bra innsig av mellomlaks i fjor. Det indikerer at det blir et godt innsig av storlaks i store deler av landet i år, i alle fall fra Sørvestlandet og nordover sier Torbjørn Forseth.

Han er forsker ved Norsk institutt for naturforskning (Nina) og leder av Vitenskapelig råd for lakseforvaltning. Storlaks er laks som veier mer enn syv kilo.

– Vi ser allerede dette i Trondheimsfjorden og i fjorden utenfor Namsen der det er observert mye av den største laksen nå i mai. Så får vi bare håpe det ikke blir fisket opp altfor mange av dem slik at nok av de største hunnlaksene får anledning til å gyte, sier han.

Smålaksen sliter 

Torsdag starter villaksfisket i de aller fleste elvene i landet.

– Det vi er særlig spent på er innsiget av smålaks som var ganske så tynt spesielt fra Stad til Vesterålen i fjor. Betyr det at det blir færre mellomlaks i år? Og hva med årets smålaksinnsig? Vi har sett at smittepresset fra lakselus bygger seg langsomt oppover, så spenningen er om det vil få betydning for antall smålaks til elvene i de mest oppdrettsintensive områdene, sier han.

– Mattilfanget i havet spiller vel også en stor rolle for særlig smålaksen?

– Ja, og det ser ut til at veksten det første året laksen er i sjøen er ganske så labert. men vi vet ikke sikkert hvorfor det er slik. Derfor er det gledelig at det nå skal settes i gang et stort forskningsprosjekt der målet er å finne ut av hvorfor overlevelsen i havet er blitt mer enn halvert de siste 30 årene, sier Forseth.

Nok gytelaks

Til tross for redusert overlevelse i havet, er konklusjonen fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning at de aller fleste elvene i landet har nok gytelaks til fullrekruttering.

– Det er fordi beskatningen både i sjøfisket og elvefisket er betydelig redusert over flere år. Det betyr også at dersom vi nå skulle få noen år med god overlevelse i sjøen, kan det bli noen veldig gode åre i elvene fremover, sier Forseth.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hør Bonde Tusviks power-dikt til pr- og reklamebransjen
Dette mener Sigrid Bonde Tusvik om bransjen. Hun underholdt med skråblikk da Årets Byrå ble kåret tirsdag kveld.
02:20
Publisert: