Mowi vil kjøpe opp lakseselskapet NTS for 13,8 milliarder kroner, går det frem av en børsmelding mandag morgen, der det går frem at Mowi vil lansere et frivillig bud på 110 kroner per aksje.

Tilbudet er 50 prosent kontanter, 50 prosent Mowi-aksjer.

– Vi er invitert inn av et flertall av aksjonærene av NTS til å komme med et tilbud. Det er et vennlig, industrielt fremstøt fra Mowi sin side. Vi håper det kan være aktuelt for aksjonærer og ansatte. NTS passer svært godt med Mowi strategisk. Vi ønsker å utvikle selskapet sammen, sier konsernsjef Ivan Vindheim i Mowi.

Maktkamp

Fra før foregår det en kamp om selskapet, der en gruppe familier har forsøkt å kaste både den kjente laksemilliardæren Helge Gåsø og sønnen Anders ut av styret.

Helge Gåsø, største enkeltaksjonær i NTS.
Helge Gåsø, største enkeltaksjonær i NTS. (Foto: ANDERS FURUSET)

Laksemilliardæren Gåsø, som er største enkeltaksjonær i NTS med 37 prosent, har på sin side stått i spissen for et forsøk på å overta Norway Royal Salmon, der NTS sikret seg mer enn to tredjedeler av aksjene, og slå denne biten sammen med selve oppdrettsvirksomheten i det omfattende laksekonsernet NTS, Salmonor.

Det varslede budet fikk umiddelbart kursene til å stige både i NTS, Norway Royal Salmon (NRS) og Mowi. Gjennom børsdagen snudde Mowi-oppgangen til en nedtur, men de to andre endte dagen i pluss:

  • NTS steg 10,5 prosent til 121,0 kroner
  • Norway Royal Salmon (NRS) steg 5,9 prosent til 186,0 kroner
  • Mowi falt 2,6 prosent til 201,2 kroner

Opprørerne varslet denne uken både et bud på de aksjene de ikke selv eier i NTS, samt å kaste Gåsøene og dagens styreleder Odd Reidar Øie. Det varslede budet på 105 kroner aksjen priser selskapet til 13,2 milliarder kroner.

Etter et mislykket forsøk på å velge nytt styre, kom det denne helgen krav om en ny ekstraordinær generalforsamling.

Mowi-sjefen ønsker ikke å kommentere hvilken side i konflikten som har invitert inn budet.

NTS' storeier Gaså avviser at det er ham.

– Jeg registrerer at Mowi har kommet med et bud. Utover det har jeg ikke noen store kommentarer. Vi vil avvente noen dager før jeg sier mer om det, sier Gåsø.

– Så det er ikke du som har invitert Mowi til å by på NTS?

– Nei.

Tidlig stadium

– Hva skjer med aksjeposten NTS eier i Norway Royal Salmon?

– Som det fremkommer av børsmeldingen, ønsker vi å utvikle selskapet videre, også med NRS. Dette er på ingen måte snakk om slakting av noe selskap, sier Vindheim.

– Enn aksjeposten NTS eier i rederiet Frøy?

– Vi må komme tilbake til alle detaljene, det er på et tidlig stadium. Vi er imponert over Frøy-gruppen. Samtidig solgte Mowi ut brønnbåtvirksomheten vår, og sa da at de ikke var en del av Mowi kjernevirksomhet. Det er det fortsatt ikke i dag, sier Vindheim.

NTS eier 72 prosent av Frøy, et rederi som han en stor flåte båter som tilbyr tjenester til akvakulturnæringen. Aksjeposten prises til rundt 3,5 milliarder kroner med dagens aksjekurs.

Frøy-aksjen endte mandag ned 6,6 kroner til 52,0 kroner.

- Ukjent for oss

Hans Martin Storø var foreslått som styreleder i den ekstraordinære generalforsamlingen i NTS på fredag. Han var en del opprørerne, anført av familiene Williksen, Dolmen og Bondø, men skiftet side minutter før generalforsamlingen og sørget dermed for at Helge Gåsø og sønnen Anders Gåsø ikke ble kastet ut av styret.

- Det varslede budet fra Mowi var ukjent for meg. Jeg tror kanskje at de underliggende verdiene i NTS er høyere enn hva Mowi varsler at de vil by, sier han mandag formiddag.

Selv eier han kun 50.201 aksjer i NTS, eller 0,04 prosent, men Storø er også styreleder i Guntvedt Holding, som er 13. største eier med 0,97 prosent av aksjene. Storø ble fredag valgt inn som styremedlem i NTS.

Passer sammen

Tilbudet fra Mowi, der milliardæren John Fredriksen og familien er største eier, vil ikke være betinget av godkjennelse fra konkurransemyndighetene, heter det i meldingen.

«NTS sin geografiske tilstedeværelse og kompetente organisasjon passer svært godt med Mowis nåværende virksomhet og strategi. Sammen kan vi bevare og skape nye arbeidsplasser og videreutvikle kompetanseklynger langs kysten til det beste for lokalsamfunnene» uttaler Vindheim om oppkjøpskandidaten.

Det er Sparebanken 1 Markets som bistår Mowi i prosessen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.