Onsdag kunne Firda Seafood-gründer Ola Braanaas melde at han vil flytte til kommunen Bø i Vesterålen, som har markedsført seg larmende med landets laveste formuesskatt.

– Min skatt firedobles neste år, noe som betyr at jeg må betale mer enn 700 000 kroner i skatt ekstra hver eneste uke. Av dette kommer over 80 prosent som følge av at selskaper som Firda Seafood på papiret får en kunstig og ekstremt høy verdi, sier Ola Braanaas, som er gründer og eneeier av Firda Seafood og dets tilhørende selskaper, i en pressemelding.

Han forklarer at flyttingen er et resultat av statsbudsjett-forslaget om å beregne verdsettelsen av oppdrettstillatelser til såkalt omsetningsverdi. Han mener at dette dette vil ramme familieeide oppdrettsselskaper langs hele kysten.

Det var E24 som meldte nyheten først. Ifølge ligningstallene for 2019 har Braanaas en formue på over én milliard kroner.

Den Ap/Sp-ledede regjeringen foreslår å øke formuesverdien på oppdrettstillatelser.

– Det er ikke synd på meg, men dette er penger som må tas direkte fra driften og utviklingen av Firda Seafood-konsernet. Over natten er jeg og det lokale eierskapet blitt en stor byrde for selskapet, arbeidsplassene og verdiskapingen lokalt i Gulen. Derfor velger jeg å flytte meg selv og familien min til Bø i Vesterålen, en region hvor vi har røtter fra før, og hvor vi sparer skatt. Det reduserer byrden for Firda-konsernet og lokalsamfunnet i Gulen, sier Braanaas.

I fjor kuttet nordlandskommunen den kommunale delen av formuesskatten fra 0,7 til 0,2 prosent. Sammen med den statlige delen fikk Bø med det landets laveste formuesskattesats på 0,35 prosent, mot 0,85 prosent i resten av Norge.

Det fikk i underkant av 20 formuende til å melde flytting til «Norges Monaco», inkludert skilegenden og investoren Bjørn Dæhlie, som den gang omtalte at flyttingen i første omgang var et prøveprosjekt. I slutten av oktober ble det kjent at Dæhlie forlater Bø, og i starten av november fikk han solgt huset.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.