Bekjempelsessonen skal ifølge Intrafish være et større område enn det Mowi mener er nødvendig.

En bekjempelsessone opprettes rundt smittede anlegg. Radiusen på sonen blir basert på reell smitterisiko, og kan også omfatte andre anlegg der sykdom ikke er påvist eller mistenkt. Enkelt forklart er det et kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe den aktuelle sykdommen.

Forskriften om bekjempelsessonen vil føre til at Mowi ikke får sette ut fisk på to lokaliteter i Kvænangen kommune, som ligger vest for Alta.

Sakens kjerne

Tidligere denne måneden fikk selskapet påvist laksesykdommen ILA, noe som førte til at en lokalitet ved navn Fjellbukt måtte tømmes.

I etterkant har Mowi og Mattilsynet vært uenige om hvor stor bekjempelsessonen skulle være. Nævdal-Bolstad sier til Intrafish at hvis tilsynet hadde fulgt praksis, ville det gjort at selskapet kunne fortsatt driften ved Kvitberg, som ligger lenger inn i fjorden.

Han legger til at det kun er Mowi som har lokaliteter i bekjempelsessonen, og at nærmeste oppdretter ligger to mil unna.

Følger opp forskriften

Kommunikasjonssjefen forsikrer om at selskapet kunne fortsatt en forsvarlig drift i Kvænangen kommune, til tross for sykdommen.

Samtidig understreker han at varslet om permitteringer ikke er noen form for skremselspropaganda.

– Vi vil strekke oss langt for å prøve å unngå det, men det forutsetter at noen tar grep og får endret forskriften, sier han og legger til:

– Vi må se på reservelokaliteter, men det er ikke en enkel jobb i dette området. Vi håper å få en ordning på det.

– Vi har forståelse for og respekterer at Mowi (eller andre) kan ha et annet syn enn Mattilsynet ved fastsettelse av kriterier i en ILA kontrollområdeforskrift. De 10 km i Kvænangen er basert på en faglig smitterisikovurdering og på anvisningene i beredskapsplanen for ILA, skriver Bjarne Bjørshol i Mattilsynet i en e-post. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.