Norske fiskere bør betale en avgift til fellesskapet for å få lov til å høste av fiskeressursene, foreslår det regjeringsoppnevnte kvoteutvalget.

Utvalget vil også revolusjonere kvotesystemet i fiskeriene. Det er enstemmighet om at dagens intrikate kvotesystem må forenkles og fornyes. Kvoteutvalget har arbeidet lengre enn sitt opprinnelige mandat, men har til gjengjeld levert en tung innstilling.

– Vi er enstemmige i ønsket om å innføre en ressursrente i fiskeriene. Det betyr at fiskeriene på samme måte som kraftindustri og oljeindustrien må bidra til fellesskapet for å få lov til å utnytte ressursene, sier utvalgsleder Arild O. Eidesen.

Revolusjon

Utvalget skisserer opp tre alternative kvotesystem som alle rendyrker spesielle hensyn, men ender opp med å foreslå omfattende endringer i hvordan fiskeriressursene skal fordeles.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) sier til NTB at han hilser denne grundige gjennomgangen av kvotesystemet velkommen.

– Nå skal vi ta den største gjennomgangen noensinne av fiskerinæringa og kvotesystemet. Så skal vi skape rammevilkår som står seg, sier Sandberg.

Jule-lektyre

Han berømmer Eidesen-utvalget for et grundig og godt arbeid, og spøker med at det heller ikke i år blir mye rom for krimromaner i jula. For Eidesen-rapporten er les og lær.

– Jeg fikk rapporten i dag i likhet med alle andre, og har ikke vært informert om hvordan utvalget i enkelte spørsmål har delt seg i et mindretall og et flertall, sier fiskeristatsråden.

Men han merker seg samtidig at utvalget er enstemmig i sitt ønske om å innføre en ressursrente for fiskeriene.

Delt utvalg

Utvalget deler seg langs flere dimensjoner. Utvalgsleder Arild O. Eidesen er den som går lengst i ønsket om å inndra verdier fra fiskerne til fellesskapet. Han vil nullstille alle kvoterettigheter i 2040. Eidesen er den eneste som går for dette alternativet.

Utvalget er også delt i hvordan man skal håndtere kvotene som inndras. En del av utvalget ønsker et Statoil-lignende statlig eid selskap som skal kjøpe og forvalte fiskekvoter. Andre ønsker å la fiskerne beholde verdiene de har fått uten vederlag fra staten til evig tid.

– Jeg merker meg at flertallet i utvalget går inn for en avkorting av strukturkvoter. Men jeg vil ikke ta stilling til noen forslag nå. Denne saken skal ut på en grundig høringsrunde, og jeg vil gjerne høre alle innspill fra næringa i denne viktige saken, sier fiskeriminister Per Sandberg til NTB. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik styrer du lyden i nye 5-serie
DN har kjørt BMWs nye 5-serie. Sjekk den nye måten å betjene lydanlegget på.
01:01
Publisert: