– Vi er særlig fornøyde med resultatene fra oppdrett i kvartalet, og som alltid er det god og solid drift på laksens betingelser kombinert med godt håndverk fra våre ansatte som har gjort dette mulig, sier konsernsjef Gustav Witzøe i pressemeldingen.

Driftsinntektene for tredje kvartal 2021 var på fire milliarder kroner – en kraftig forbedring fra 2020, da inntektene var på 2,9 milliarder. Resultat før skatt var på 912 millioner kroner, sammenlignet med 522 millioner kroner samme kvartal i fjor.

Salmar hadde i tredje kvartal et operasjonelt driftsresultat (ebit) på 748 millioner kroner, opp fra 661 millioner kroner sammenlignet med forrige kvartal. Slaktevolumet for kvartalet var på 52.100 tonn som gir en operasjonell (ebit) per kilo på 14,35 kroner.

Salmar øker volumguiding for 2021 i Norge med 6000 tonn til 169.000 tonn som følge av sterk utnyttelse av økt produksjonskapasitet, skriver selskapet i rapporten.

Når Oslo Børs åpner onsdag morgen faller Salmar-aksjen med 4,65 prosent.

Analytikerne bommet

På forhånd var det ventet at Salmar skulle rapportere et operasjonelt driftsresultat på 912 millioner kroner – opp fra 647 millioner kroner i samme kvartal i fjor, ifølge et gjennomsnittsestimat innhentet av Infront for TDN Direkt.

Forrige uke kunne IntraFish melde at lakseprisene har tatt seg kraftig opp i det siste. Og tirsdag endte Salmar-kursen på 637 kroner per aksje. Salmar har allerede offentliggjort slaktevolumet i kvartalet, som det gjør hvert kvartal, som ble 52.100 tonn, ifølge TDN Direkt.

Segmentet Salg og industri i Salmar har hatt rekordhøy aktivitet ved slakteri- og videreforedlingsanleggene, men økte kostnader i forbindelse med logistikk og andre innsatsfaktorer svekker resultatet i kvartalet.

«Økte kostnader knyttet til frakt er imidlertid en utvikling som knytter seg til pandemien som følge av kapasitetsutfordringer. Det vil variere fra kvartal til kvartal, men Salmar anser dette som midlertidig», heter det i rapporten.

Aker-samarbeid

Salmar-sjefen melder samtidig at selskapet har tatt strategiske grep som vil gjøre det mulig for selskapet å vokse videre.

– Vi har gjennomført strategiske oppkjøp i verdikjeden, vi er i ferd med å ferdigstille vårt nye prosessanlegg i nord, og vi har innledet samarbeid med Aker som vil styrke vår satsing på havbasert oppdrett, sier Witzøe.

I august ble det kjent at Salmar-sjef Gustav Witzøe og Aker-sjef Kjell Inge Røkke går sammen om å opprette et havoppdrettsselskap, Salmar Aker Ocean.

Salmars egen havsatsing vil gå inn i fellesprosjektet, mens Aker bidrar med 1,6 milliarder kroner. Salmar vil få en eierandel på 66,7 prosent i det nye selskapet, mens Aker vil få en andel på 33,4 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.