– Verdiveksten i august er i stor grad drevet av økte priser hvor en svak norsk krone er et viktig bidrag. Samtidig er god etterspørsel i flere markeder en viktig forklaring, sier direktør Tom-Jørgen Gangsø for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd.

Samtidig gikk volumet ned med 4 prosent. I august eksporterte Norge 104.000 tonn laks til en verdi av 6,2 milliader, oppgir Norges sjømatråd i en pressemelding. Det er en rekordmåned for lakseeksport, og veksten i volumet var på 5 prosent. Det har hittil i år blitt eksportert 698.000 tonn til en verdi av 46,5 milliarder kroner.

Nedgang for fersk torsk

Det ble i august eksportert 1.500 tonn fersk torsk til en verdi av 74 millioner kroner. Hittil i år er det eksportert fersk torsk for 1,8 milliarder. Verdien falt med 18 prosent, og volumet med 40 prosent.

Det ble imidlertid eksportert fryst torsk i august til en verdi av 226 millioner, som er en vekst på 14 prosent.

Norges største marked for fryst torsk i august er Kina, Storbritannia og Dnamark.

Drar til Storbritannia

Storbritannias etterspørsel etter norsk torsk bidro til at august har vært den sterkeste måneden for torskeeksport.

I september drar fiskeriminister Harald T. Nesvik til Storbritannia for å møte sin britiske kollega.

– Storbritannia er et av våre viktigste markeder for hvitfisk. Vi har gjort omfattende forberedelser for å sikre markedsadgangen for norsk sjømat til Storbritannia etter brexit. Det er likevel stor usikkerhet knyttet til hvordan Storbritannia vil forlate EU, og vi følger utviklingen tett, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.