– USA er et kjøpesterkt marked, og den sterke valutaen har gjort at prisøkningen på laks har hatt mindre effekt der enn andre steder, forteller analytiker Paul Aandahl i Norges sjømatråd.
Verdien av norsk sjømateksport til USA var 36 prosent høyere i første halvår i år, sammenlignet med samme tid i fjor. I 2016 ble det solgt norsk sjømat for totalt 4,7 milliarder kroner til USA.
Hittil i år har salget vært på tre milliarder, viser halvårstallene for norsk sjømateksport fra Sjømatrådet. Det er i hovedsak laks som står for økningen, hvor verdien har steget 54 prosent fra første halvår i fjor til i år.
– Hvorfor har oppgangen vært så stor i USA?
– Det er det flere årsaker til. Det ene er at vi har fått mindre konkurranse fra laksemarkedene i Chile og Canada, som har hatt utfordringer med produksjonen. Chile har hatt en algeoppblomstring som har slått ut mange fisk, og det så vi effekten av i andre halvår i fjor og videre i år, sier Aandahl.
– Dramatisk for aktørene
USA er en av verdens største importører og eksportører av sjømat, og konsekvensene kan bli store om president Donald Trump innfører den proteksjonistiske linjen han lenge har lovet.
– Den norske eksporten går til 140 markeder, og ingen av dem er dominerende. Dermed er konsekvensen av å miste ett marked begrenset, men det kan ha dramatisk effekt for enkelte aktører som satser hardt på USA, sier Aandahl.
Det er ikke bare USA som vil innføre handelsbarrierer. Sjømatrådet ser helt klart tendenser til økt proteksjonisme i flere deler av verden:
– Og dette rammer selvfølgelig norsk sjømatnæring, sier Aandahl.
Marine Harvest er et av de norske selskapene som satser tungt i USA, og kommunikasjonssjef Geir Holen sier de ser «en fantastisk økende interesse for laks og sjømat i det amerikanske markedet».
Men han vil ikke si hvordan selskapet kan bli rammet om Norge mister tilgangen til USA.
– Vi forventer at myndighetene fortsetter den gode jobben med å gi markedsadgang til viktige markeder, sier Holen.
Avventer kjempemarked
I en annen verdensdel er det derimot et enormt marked som norsk sjømatnæring venter å endelig kunne innta igjen. Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og Kinas minister for veterinærmyndighetene signerte 23. mai protokollen om eksport av laks fra Norge til Kina. Fiskenæringen så for seg en snarlig normalisering, men protokollen har ennå ikke trådt i kraft.
– Jeg hadde forventet at det skulle kommet en endring for flere uker siden, men det kan komme nesten når som helst nå. Det kan gå en uke eller to, men jeg håper vi står rett foran implementering av den nye protokollen, og først da kan det gå norsk laks til Kina, sier Sigmund Bjørgo, Norges sjømatråds fiskeriutsending til Kina.
Sjømatrådet venter at laksekonsumet i Kina øker fra 80.000 tonn i 2017 til 240.000 tonn i 2025. 12 måneder etter at forholdet mellom landene er normalisert, håper Sjømatrådet at norsk laks vil ha en markedsandel på 65 prosent.
– Produksjon blir den største utfordringen. Klarer vi å produsere nok laks til å brødfø kinesere?
– Og håndterer Kina den økende lakseprisen?
– Laks skal de ha uansett. (Vilkår)