Det var i november 2016 at tråleren «Hermes» på oppdrag fra Fiskeridirektoratet seilte inn i et naturreservat sør for Edgeøya på Svalbard for å ta prøvehal med bunntrål.

I områder regulert av havressursloven kan Fiskeridirektoratet utføre prøvefiske med bunntrål også der det i utgangspunktet er forbudt. Men rundt Svalbard er det Svalbardmiljøloven som gjelder – ikke havressurslova. Det var ikke direktoratet klar over.

Tråleren «Hermes» drev ulovlig bunntråling i et naturreservat ved Svalbard på oppdrag fra Fiskeridirektoratet.
Tråleren «Hermes» drev ulovlig bunntråling i et naturreservat ved Svalbard på oppdrag fra Fiskeridirektoratet. (Foto: Marius Fiskum)

Også politianmeldt

Tråleren ble dermed kontaktet av Kystvakten og konfrontert med det ulovlige fisket. Sysselmannen på Svalbard svarte med å bøtelegge Fiskeridirektoratet med 200.000 kroner, toktlederen i det samme direktoratet med 30.000 kroner samt inndro fangstverdien fra rederiet verd 307.800 kroner.

I tillegg ble en seksjonssjef i direktoratet politianmeldt, men saken ble henlagt.

Nå har Fiskeridirektoratet vedtatt boten.

– Det er ingen unnskyldning selv om formålet var det aller beste. Vi legger oss flate og har allerede vedtatt forelegget, sier fiskeridirektør Liv Holmefjord i en pressemelding fredag.(Vilkår)

Slik blir du en raskere løper
Trener du mot en 10 kilometer, en maraton, eller vil du bare bli en bedre løper? Advokatfullmektig og tidligere mellom- og langdistanseløper Ingeborg Kristine Lind gir deg sine tips til styrkeøvelser og treningsøkter.
04:10
Publisert: