De gamle fiskerne Stig Remøy og Kjell Inge Røkke har i over ti år konkurrert om de enorme krillforekomstene i Sørisishavet, verdt milliarder av kroner. Og knivingen er ikke over.

I kampen om krillressursene i Antarktis har nå amerikanske patentmyndigheter funnet enkelte av Røkke-selskapet Aker BioMarines krillpatenter ugyldige.

– Vi har tidvis følt oss som en David mot Goliat. Det har kostet tid, krefter og penger som vi gjerne skulle brukt til andre ting. Da er det godt å se at en David også kan vinne frem i våre dager, sier Stig Remøy i en melding tordag.

Ikke over

Aker BioMarine heller imidlertid kaldt vann i årene på rederen. Rimfrost anla fire patentklager mot Aker BioMarine, hvorav Aker BioMarine fikk medhold i to og Rimfrost i de siste to, påpeker kommunikasjonsdirektør Katrin Berntsen i Aker BioMarine.

– Aker BioMarine vil studere alle fire beslutningene og vurdere en anke i de to hvor Rimfrost fikk medhold, sier hun til DN torsdag.

Remøy mener Aker BioMarine her blander kortene. Rimfrost hadde fire innsigelser mot to patenter, hvorav to av innsigelsene ble tatt til følge. Dermed falt patentene, understreker krillinvestoren. Han mener uttalelsene er nok et forsøk fra Aker på å mislede markedet.

- Sånn som vi ser det, er dette helt i tråd med det vi har sagt, og slik vi ønsket utfallet skulle bli. Dette er en total seier, sier Remøy til DN.

Kjennelsen i det amerikanske Patent Trial and Appeal Board (PTAB) kommer etter behandlingen av en klage fra Rimfrost AS, et Remøy-kontrollert bioteknologiselskap som produserer krillolje.

Trakk søksmål

De to Aker-patentene som amerikanske myndigheter nå har underkjent, ble brukt av Aker mot Rimfrost i et søksmål som ble fremsatt for retten i Delaware og i U. S. International Trade Commission (ITC), ifølge Remøy.

Akers ITC-søksmål inneholdt også flere andre patenter for krillproduksjon og -produkter. Rimfrost har hele veien sagt at disse var ugyldige og at Aker hadde tilegnet seg dem på feilaktig grunnlag, fremgår det i torsdagens melding.

Aker valgte imidlertid å trekke søksmålet i ITC to måneder før saken skulle for retten.

– Ingen rettslige prosesser i USA har gått Akers vei knyttet til patenter, og det betyr at den usikkerheten Aker BioMarine har forsøkt å skape omkring Rimfrost produkter og leveranseevne nå er ettertrykkelig tilbakevist, sier Remøy.

Aker BioMarine påpeker imidlertid at selskapets patentfamilie er økende, der 22 er utstedt i USA alene.

– Etter at denne saken ble innledet har vår patentportefølje økt og vi har fått utstedt syv nye patenter i USA, sier Berntsen til DN.

Viktig marked

Rimfrost er en av verdens største produsenter av krillprodukter, og det amerikanske markedet er et av de viktigste for selskapet.

– Fra 2017 har vi opplevd en formidabel vekst i salget av våre krillprodukter. For oss har det vært viktig å få satt et punktum for sakene i USA, hvor vi hele tiden har vært sikre på at utfallet ville bli det som nå er PTABs konklusjon, sier Remøy.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bahareh Letnes: - Per er arbeidsledig. Hva skal jeg med Per da, hvis jeg er spion?
Her er noe av det som ble sagt under Per Sandberg og Bahareh Letnes’ opptreden under Arendalsuka tirsdag.
02:31
Publisert: