Det ble fisket 180.300 laks, sjøørret og sjørøye i de norske elvene i 2016, viser tall fra SSB. Det var 17.200, eller ni prosent, færre fisk enn året før.

Av den samlede fangsten ble 79 prosent avlivet mens resten ble sluppet levende ut igjen.

Nedgang i de fleste fylkene

Tallene viser at det var en nedgang i avlivet fangst i de fleste fylkene. Nord-Trøndelag og Rogaland hadde størst nedgang. Avlivet fangst i Nord-Trøndelag var 36,9 tonn. Det var 12,3 tonn mindre enn i 2015. Fangsten i Rogaland minket med fem tonn til 43,1 tonn.

Den norske delen av Tanavassdraget hadde som vanlig den største samlede fangsten med 38,6 tonn, ørlite mer enn i 2015.

Slapp ut over 80 prosent

De senere årene har det vært en betydelig økning i antall fisk som blir sluppet ut igjen, såkalt fang & slipp eller catch & release.

I fjor slapp fiskerne ut igjen 25.200 laks og 11.700 sjøørret og sjørøye, viser SSB-tallene. I Bejarvassdraget ble hele 81,3 prosent av fisken sluppet levende ut igjen. Også i Lærdal ble tett på 80 prosent av fisken sluppet ut. Orkla ble 65 prosent sluppet ut – og i Gaula 54,6 prosent, viser tallene fra SSB.

Gjennomsnittsvekten for fisk som ble sluppet ut igjen levende, var 4,6 kilo for laks og en kilo for sjøørret og sjørøye.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.