– Nå drar vi på Rorbua og får oss en øl før vi tar flyet hjem.
Skipper Bjørn Nygård står på kaia i Tromsø og følger lossingen av noen hundre tonn frossen fisk. Etter fem ukers fiske ved Bjørnøya og på Nordkappbanken leverer båten Vestliner torsk og hyse for 20 millioner kroner. Det gir en lott på et par millioner kroner til mannskapet på 16 mann for fem ukers arbeid.
– Det er artig å være fisker nå, sier Nygård.
Han står i gul og blå kjeledress med lastepapirene i hånden. I 43 år har han «rodd fiske», slik faren og bestefaren gjorde. Det har for det meste vært tøffe år, men de siste årene har fiskerne hatt en sammenhengende opptur Nygård ikke kan huske han har opplevd før.
– Det har for det meste vært nedturer. Vi er på en oppbølge nå. Nå er vi på en opptur som ser ut til å vare en stund, sier Nygård.
Rekordår for sjette år på rad.
Rekordhøye priser på torsk og annen fisk gjør at fiskerne for sjette år på rad setter ny rekord i inntekter. Rett før nyttår ligger fiskerne som har levert fisk i Nord-Norge an til å få rundt 13 milliarder kroner i inntekter i år, 250 millioner mer enn i fjor.
30 desember hadde fiskerne nordpå levert fisk for 12,97 milliarder kroner. Totalt passerer inntektene for alle fiskerne i hele landet over 20 milliarder kroner i år.
– Vi klager ikke. Fiskerne hos oss har bra lønn. De har en million i året, faktisk. Det har vært gode priser på torsk og hyse i år, sier Nygård.
Fiskerne på de havgående båtene får en prosentandel i lønn av fangstverdien, såkalt lott. Torskeprisen er mer enn doblet de fem siste årene, og det har gjort fiskeryrket populært.
Det er stor pågang fra folk som søker jobb i Ervik Havfiske og andre rederier, forteller Nygård.
– De siste årene har det vært stor rift om å få arbeid på båt. Det er hardt arbeid. Det er arbeid og soving når du er på havet. Det er ikke alle som takler det. Det krever selvdisiplin og fart i fingrene. Du må holde tempoet, ellers får du ikke være med på neste tur, legger han til.
«Fantastisk prisvekst»
Høyere etterspørsel etter fisk og historisk svak kronekurs er de viktigste årsakene til de rekordhøye prisene, ifølge Norges sjømatråd.
– Det har vært en fantastisk prisvekst på torsk de siste fem-seks årene. Det har bare gått oppover. Svak krone og lavere fiskekvoter er noen av årsakene, sier sjømatanalytiker Ingrid Kristine Pettersen.
Hun er torskeekspert i Norges sjømatråd og mener langvarig arbeid for å øke etterspørselen etter torsk i flere markeder også kan forklare veksten.
– Vi ser det er en reell vekst i etterspørselen etter torsk. Det er prisvekst også i andre valutaer enn norsk kroner, så det er en reell prisvekst, sier Pettersen.
– Ingen hadde trodd at prisene skulle gå så høyt som de har gjort. År for år har man trodd at taket er nådd, men veksten har bare fortsatt, legger hun til.
Også Norges Råfisklag, som omsetter all villfisk fra Mørekysten og nordover, bekrefter at 2019 blir nok et rekordår.
– Det er det sjette rekordåret på rad. Det har vært en positiv utvikling siden 2014, etter at vi var nede i en bølgedal i 2013. Etter det har det bare gått oppover, sier administrerende direktør Svein Ove Haugland i Norges Råfisklag.
«Fantastisk prisoppgang»
Også Haugland kaller prisøkningen på torsk «fantastisk».
– Vi har fantastisk prisoppgang på torsk. Og vi har prisoppgang på alle de viktige fiskeslagene, sier han.
Prisen på fersk torsk, som er det kystfiskerne leverer, har økt fra rundt 11 kroner under lofotfiske i 2013 til 31.40 kroner i snitt i år. Det er en prisøkning på nesten 200 prosent på seks år. I år steg prisen på fersk torsk med 22 prosent.
– Når det går godt for fiskerne, gir det også mer aktivitet langs kysten. Det skaper fantastiske ringvirkninger, sier Haugland, som tror det kan bli minst like bra neste år.
– Neste år øker fiskekvotene. Det blir større aktivitet både for fiskere og industri. Utsiktene for 2020 er positive, sier Haugland.
På kaia i Tromsø er lossegjengen ferdig, lasterommet er tomt og skipper Nygård gjør seg klar til å forlate skuta.
– Det blir bra neste år. Om prisene holder seg, ser jeg lyst på livet, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.