– Her har du fin fisk, sier gründer Karl Alberth Hansen, og viser rundt i produksjonslokalet til Karls Fisk & Skalldyr, sentralt plassert i Tromsø med Tromsøbrua og Ishavskatedralen som nærmeste naboer.

I et stort kar flyter stortorsk som skal brukes til boknafisk. Uer og storkveite ligger klar til filetering, et halvt dusin arbeidere fileterer og pakker fersk torsk på is som skal sendes med ettermiddagsflyet til Europa.

– Vi har hatt et fantastisk år. Vi har økning i alle månedene. Økonomisjefene kom nettopp med tallene for februar og mars. Det er vilt. Det ser fantastisk ut. Vi må gjøre noe rett, sier Hansen, og stryker en blank torsk over ryggfinnen.

Selskapet hans leverer kortreist fiskemat og økte omsetningen med 17 prosent til 67 millioner kroner i fjor. I år kan det bli enda bedre. Hansen er en av flere som tjener godt på rekordhøye torskepriser.

– Det er høy pris inn og høy pris ut, sier Hansen, og mener med det at både fiskerne og fiskekjøperne får godt betalt.

Nye rekorder

Fiskerne fikk første kvartal i år 25 prosent høyere pris for torsken enn i fjor, opp fra 26 til 32 kroner kiloen. Det er ny rekord. Fiskebedriftene har i snitt fått en eksportpris på 50 kroner per kilo for torsken i første kvartal, også det ny rekord.

Karl Alberth Hansen er daglig leder i Karl's Fisk og skalldyr i Tromsø.
Karl Alberth Hansen er daglig leder i Karl's Fisk og skalldyr i Tromsø. (Foto: Lars Åke Andersen)

– Alle må ha fisk. Alle tjener penger. Vi er kjempefornøyde. Vi selger fisk direkte til butikkene. Vi leverer kortreist lokal mat til Coop Extra og Asko Nord, som sender videre til seks butikkjeder, sier Hansen.

Lavere kvoter, svak kronekurs og høy etterspørsel er årsaken til de rekordhøye prisene, forteller sjømatanalytiker Ingrid Kristine Pettersen i Norges sjømatråd.

– Det går veldig bra. Prisen til fiskerne har økt betydelig, og det er stor vekst i eksportprisene. De høye prisene skyldes blant annet lavere volum og svak krone, sier Pettersen.

– Torskeprisene har økt utrolig mye de siste årene. Det er kamp om råstoffet og mange som vil kjøpe. Og så går det godt i de viktigste markedene, sier hun.

Startet med to paller frossenfisk

Fiskerne har hittil i år levert 20 prosent mindre torsk fordi kvoten er redusert. Samtidig har de fått betalt 5,1 milliarder kroner for torsken, et par hundre millioner mer enn året før. Årsaken er langt høyere kilopris, sier direktør Svein Ove Haugland i Råfisklaget.

– Torskeprisen har steget mye. For fiskerne er dette gunstig. På lengre sikt kan deler av fiskeindustrien komme i en skvis når torskeprisen øker. For de bedriftene som selger ferskfisk er det marginskvis, og det er bekymringsfullt, sier Haugland.

Hansen mener hans lille bedrift gjør det bra, fordi de lett kan snu seg rundt og tilpasse seg markedet. Han startet opp med to paller frossenfisk, har vært gasellebedrift to ganger, og har etter 16 års drift til gode å gå med underskudd.

– Jeg kjøpte to paller frysevarer og solgte fra det, og så kjøpte jeg to paller til, sier Hansen, som nå investerer i filetmaskin, den første som er sendt til Tromsø sentrum på snart 40 år.

Jeg kjøpte to paller frysevarer og solgte fra det, og så kjøpte jeg to paller til
Karl Alberth Hansen

Døden nær to ganger

Hansens far og tre brødre er fiskere, og han var selv fisker inntil han nær omkom på havet.

– Jeg dro garn i båten, og så satt armen seg fast i garnspillet. Jeg gikk rundt i spellet og måtte ta så i for å komme løs at muskelen revnet i armen. Så nå har jeg en muskel mindre, men jeg skjærer like bra filet for det, sier Hansen, som etter tre operasjoner «bruker 90 prosent av arbeidstiden på å skjære filet».

Da Hansen var «restaurert» etter ulykken startet han i fiskebedrift, der han nær omkom på fryselageret. Han kjørte dieseltruck på kjølelageret, ble kullosforgiftet og besvimte på trucken. Da han ble fraktet til sykehuset, hadde han 28 varmegrader i blodet. Legene visste ikke hvordan hjernen hans ville fungere, men da han våknet hadde han alle fiskeprisene i hodet.

– Jeg er en av gutta på gulvet. Her går ikke sjefen i finsko, sier Hansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.