– Jeg mener ikke det er bra for verden, men som Atlantic Sapphire-aksjonær kan du potensielt glede deg over at dette skal eskalere, sier Johan Andreassen.

Han er seriegründer og sjef i det norske oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire. Han er for øyeblikket på besøk ved selskapets anlegg i fiskerlandsbyen Hvide-Sande på den danske vestkysten, men er til daglig bosatt i USA der den virkelig store satsingen foregår.

I Homestead i Florida, omkranset av svære åkerlapper, er maskiner og arbeidere i sving for å bygge verdens største landbaserte oppdrettsanlegg som innen 2022 skal produsere 30.000 tonn Florida-laks til sjømatglade amerikanere.

– Vi gjør det som Donald Trump vil at folk skal gjøre. «Buy American», sier Andreassen.

Kan påvirke norsk sjømat

Donald Trumps siste stikk i handelskrigen med Kina er å utarbeide en liste over en tilleggstoll på 10 prosent på kinesiske varer verd 200 milliarder dollar. Sjømat skal være på listen.

Mye hvitfisk, men også Stillehavslaks, blir frosset, sendt til Kina der den blir tint opp, videreforedlet og sendt tilbake til blant annet USA.

Det er spesielt den norske hvitfiskindustrien som kan bli påvirket av den økte tollsatsen kortsiktig, sa direktør Sigmund Bjørgo i Norges sjømatråd til DN tidligere onsdag.

Han mener samtidig det amerikanske markedet vil etterspørre mer sjømat fra andre land enn Kina, og at Norge kan spille en viktig nøkkelrolle der. USA er verdens største importør av laks, selv om de målt per innbygger er langt fra den største forbrukeren.

90.000 tonn laks fra land

– Det kan fort bli en dominoeffekt som utgjør at det kommer mer toll og at flere blir dratt med i dragsuget, sier Andreassen.

Han er imidlertid ikke bekymret, hverken for produksjonen i Danmark eller USA.

– Vi vil i hovedsak produsere laksen vår innenfor amerikanske grenser, så for oss som konsern er dette isolert sett ikke negativt for oss. Det kan tvert imot være positivt, sier han.

Tanken bak landanlegget i Florida er at selskapet skal mette laksesultne amerikanere uten at de trenger å bruke masse penger på frakt fra anlegg ute i det norske havgapet. Når den første delen av anlegget står klart vil det i løpet av 2020 produsere 10.000 tonn sløyd laks årlig. Når hele anlegget er ferdig i 2026, vil det kunne produsere 90.000 tonn ferdigsløyd laks årlig.

Det vil bli verdens største landbaserte oppdrettsanlegg.

Presses av stålpriser

Andreassen har bodd i USA i seks år og merker at det snakkes om handel hver eneste dag.

– Det er et økende tema og mange frykter det. Jeg mener USA har et ekstremt stort indre marked og det du ser nå er at USA i mindre grad enn før involverer seg i resten av verden, og det er klart at vi ser at ting blir dyrere i landet. Det er en vanvittig etterspørsel for materialer. Det er gode tider i USA, det er vanvittig vekst, men spørsmålet er hvor lenge det kan fortsette, sier han.

I det siste har handelskrigen ført til at det selskapet importerer av materialer og teknologi til anlegget er blitt dyrere.

– Der ser vi den største risikoen. Vi har press på kostnader fordi stålprisen går opp, sier Andreassen, men legger til:

– Vi er i en unik situasjon siden vi til slutt vil produsere laksen vår innenfor amerikanske markedet og hvis dette skulle eskalere til en stor handelskrig er vi kanskje den oppdretteren som kommer best ut av det, sier han.

Atlantic Sapphire-sjefen mener likevel ikke at man skal ta for gitt at det skal være frihandel.

– Jeg har jobbet med det amerikanske markedet i 20 år, og det er ikke mer enn 10 år siden det var 26,8 prosent importtoll på fersk, helt norsk laks til USA. Norge var egentlig utestengt fra USA, sier Andreassen.

Mer opptatt av brexit

Hverken fiskehandelselskapene Premier Seafood eller Nordic Group sier de kommer til å bli påvirket av en eventuell amerikansk ekstratoll på kinesisk sjømat. Begge selskapene kjøper hvitfisk fra norske fiskebåter og selger videre.

Daglig leder Alexander Langø i Ålesund-baserte Premier Seafood.
Daglig leder Alexander Langø i Ålesund-baserte Premier Seafood. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– De som blir påvirket er de som selger til aktører som reeksporterer til USA. Vi selger til de som reeksporterer til Japan, så vårt firma er egentlig ikke påvirket av det, sier daglig leder Alexander Langø i Ålesund-baserte Premier Seafood.

Han ser likevel for seg at prisene på fisk kan gå ned dersom man får en fiskekrig mellom USA og Kina.

– Den handelen vi har med Kina er ikke produkter som går videre til USA. Det som eventuelt vil påvirke oss er hvis Kina innfører generell toll på varer som går inn til Kina, sier daglig leder Espen Hanson i Nordic Group.

Nordic Group er eid av Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe gjennom investeringsselskapet Insula.

Hanson i Nordic Group mener sjømatindustrien nå følger med på ting: handelskrigen mellom USA og Kina, og usikkerheten rundt brexit.

– Brexit er nærmere vår hverdag enn Kina og USA. Konsekvensene av å ikke finne løsninger vil være stor for britene sin del. De importerer 80 prosent av eget forbruk av sjømat. Norge er også en stor aktør inn i det britiske markedet, sier han.(Vilkår)

USAs president kritiserer Nato-landene for handel med Russland
Donald Trump møtte Nato-sjef Jens Stoltenberg til frokostmøte før Nato-toppmøtet.
03:22
Publisert: