Økt etterspørsel etter torsk og lavere torskekvoter har drevet torskeprisene i været og ført til kraftig konkurranse mellom norske fiskeriselskaper om å få tak i den verdifulle fisken.

Neste år blir trolig torskekvotene lavere, torskeprisene høyere, konkurransen hardere og marginene lavere for fiskeindustrien, mener analytikere og direktører som denne uken møtes på fiskerimessen Nor-Fishing i Trondheim.

– Konkurransen om råstoffet er intens. Det etableres flere nye selskap i et marked med mindre fisk, og da øker konkurransen ytterligere, sier konsernsjef Thomas Farstad i Norway Seafoods, som er en av Europas største produsenter av torsk og annen hvitfisk.

Høyere priser

Forskerne har foreslått at torskekvoten reduseres med 10 prosent neste år. Om myndighetene i Norge og Russland senere i høst blir enige om å følge rådet, vil det føre til enda hardere kamp om den verdifulle torsken.

Konsernsjef Thomas Farstad i Norway Seafoods sier konkurransen om torsken er intens.
Konsernsjef Thomas Farstad i Norway Seafoods sier konkurransen om torsken er intens. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
– Neste år blir trolig torskekvotene 10 prosent lavere, og konkurransen om råstoffet vil forsterke seg ytterligere, sier Farstad.

Den erfarne sjømatanalytikeren Jan Trollvik i Tromsø sier en reduksjon i kvoten på 10 prosent trolig fører til at torskeprisen til fiskerne øker med om lag 25 prosent neste år. Økt etterspørsel og lavere kvoter har allerede doblet torskeprisen fra 2013 til i år, fra 13 til 25 kroner kiloet.

– Det er en klar og veldokumentert sammenheng mellom priser og kvoter. En nedgang i torskekvotene på ti prosent fører til en prisøkning på vel 25 prosent, sier Trollvik, som i 20 år var sjømatanalytiker i Norges sjømatråd.

Mens fiskerne tjener godt på de gode prisene, fører det til høyre råstoffkostnader og lavere marginer for fiskeindustrien.

Tøffere for fiskeindustrien

– Det er åpenbart at marginene i fiskeindustrien er redusert i år sammenlignet med ifjor. Prisøkningen på torsk til fiskerne betyr mindre marginer til industrien, sier Farstad, og får støtte fra en av selskapets største konkurrenter, Nergård-konsernet i Tromsø.

Økonomidirektør Arne Karlsen i Nergård-konsernet tror torskeprisen blir enda høyere neste år.
Økonomidirektør Arne Karlsen i Nergård-konsernet tror torskeprisen blir enda høyere neste år. (Foto: Lars Åke Andersen)
– På torsk er det konkurranse om råstoffet, der har prisene gått opp de siste årene. Noe av prisøkningen skyldes konkurranse og noe skyldes valuta. Torskeprisen vil øke ytterligere neste år, og det er konkurranse mellom anleggene om torsken, sier økonomidirektør Arne Karlsen i Nergård-konsernet.

Satser på nærhet

Nergård-konsernet satser på å få tak i torsk, sei og hyse fra fiskerne ved å ha fiskemottak nær alle store fiskefelt, og åpnet nylig nytt fiskebruk i Kjøllefjord i Finnmark, der Norway Seafood hittil har vært det største fiskebruket.

– I Nergård skal vi være nær alle store fiskefelt, sier Karlsen. Konkurrenten Norway Seafoods satser på å få økt pris på produktene de selger for å kunne tjene penger når torskeprisene til fiskerne øker.

– Vi må få til en prisøkning på våre produkter. I år har vi klart å øke prisene på våre filetprodukter, og har for første gang bedre margin på filet enn på fersk, sier Farstad.

Les hele avisen

Anbefalt fra DNtv:

-En bil for Victoria Beckham
DN har prøvekjørt den takløse versjonen av Range Rover Evoque. Se de spektakulære drone-bildene!
01:34
Publisert:

Slik fanget han alle pokémonene
Nick Johnson fra New York ble i begynnelsen av måneden den første i verden har fanget dem alle. I hvertfall alle de 145 pokémonene som så langt er tilgjengelig i mobilspillet Pokémon Go.
01:06
Publisert:

Jappesignal: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.