- Norsk sjømat har et enormt potensiale. Vi når 100 milliarder kroner i eksportverdi for norsk fisk i 2020. Det sier Jan Trollvik, som i mer enn 20 år var ledende sjømatanalytiker i Norges Sjømatråd. På et seminar om norsk sjømat gikk han gjennom eksportveksten de siste årene, og mener Norge når milepælen 100 milliarder i 2020.

- Prisene på torsk går opp og laksenæringen vil produsere mer. Jeg tror det blir ny eksportrekord neste år også, sier Trollvik. De siste ti årene har det hvert år blitt satt nye rekorder for norsk fiskeeksport, og ekspertene er enig med Trollvik i at 100 milliarder ikke er usannsynlig.

Ekspertene enige

- Jeg tror 100 milliarder i 2020 er mulig hvis lakseproduksjonen fortsetter som idag, sier sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.

- 100 milliarder i 2020? Ja, det er jeg enig, hvis laksemarkedet holder, og det tror jeg, sier fiskeriekspert og professor Frank Asche ved Universitetet i Stavanger.

Eksportverdien av norsk fisk har økt med omlag ti prosent i året, til 74,5 milliarder kroner i fjor. Hittil i år har Norge eksportert fisk for 50 milliarder kroner, noe som er 9 milliarder og 25 prosent mer enn på samme tid ifjor.

Ikke usannsynlig

Også lederne for noen av Norges største sjømatbedrifter tror Trollviks scenarier kan være riktige.

- Ja, jeg tror og håper han har rett, sier økonomidirektør Arne Karlsen i Nergård-konsernet, som er et av Norges største fiskerikonsern. Konkurrenten Norway Seafoods er noe mer avventende.

- 100 milliarder er ikke usannsynlig, men det er mange faktorer som spiller inn, sier konsernsjef Thomas Farstad i Norway Seafood.

Sintef la for tre år siden frem en rapport som spådde en femdobling av verdien av norsk sjømat innen 2050. Fiskeriminister Per Sandberg fortalte på fiskerimessen at han har bestilt en ny rapport fra Sintef som gir et oppdatert og mer detaljert scenarie av vekstmulighetene til fiskeri- og oppdrettsnæringen. Rapporten legges frem senere i høst.

Britisk detaljhandel overrasker

– Hvis rederiene forsvinner blir det trist og mørkt her ute dnPlus  

Tror det blir enda tøffere dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.