Frykten for at Hellas går konkurs har økt etter at forhandlingene om frivillig ettergivelse av deler av den greske gjelden brøt sammen i forrige uke. Landet må få på plass en løsning raskt. Hvis ikke vil staten få problemer med å betale tilbake 14,5 milliarder euro i lån som forfaller 20. mars.

En avtale om ettergivelse av gjelden må trolig på plass før Hellas kan få utbetalt den neste låneutbetalingen fra eurosonens krisefond EFSF og IMF. Uten en frivillig avtale om ettergivelse av gjeld vil dessuten resultatet kunne bli at Hellas formelt sett går konkurs.

Uansett et mislighold
Tirsdag sier imidlertid direktør Edward Parker i kredittvurderingsbyrået Fitch Ratings at Hellas er insolvent, og at landet uansett vil misligholde gjelden. Han mener en frivillig ettergivelse av deler av den greske statsgjelden vil telle som et mislighold.

Uttalelsen kommer i et intervju med nyhetsbyrået Bloomberg News tirsdag.

- Den såkalte privat sektor-involveringen (PSI), vil for oss, bli sett på som et mislighold, det er et klart mislighold slik vi ser det. Så det bør ikke være en overraskelse når et gresk mislighold inntreffer og vi regner med at det på en eller annen måte vil inntreffe relativt snart, sier Parker til nyhetsbyrået.

Fitch mener den frivillige ettergivelsen kvalifiserer som en kreditthendelse der landet teknisk sett går konkurs. En slik tolkning vil kunne føre til at forsikringer mot mislighold av statsgjeld blir utløst. Det internasjonale organet International Swaps and Derivatives Association (ISDA), som bestemmer om kredittforsikringene skal utløses, har imidlertid forsikret om at en privat ettergivelse av gjelden ikke kvalifiserer som mislighold.

Kan gi ny runde med finansuro
Mandag advarte rente- og valutastrateg Bjørn Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities om at en eventuell utløsning av kredittforsikringene vil kunne føre til en ny runde med økt finansuro i Europa.

- Hvis det skjer, så vil det få store konsekvenser for europeiske banker som må betale ut kredittforsikringer, sa Wilhelmsen til DN.no mandag.

Dette vil igjen kunne gi negative utslag i realøkonomien.

- Det kan sette igang en ny, negativ spiral mellom finansmarkeder og realøkonomien.

Les også: Hedgefond kan herje med Hellas (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.