Har prisene først begynt å falle, er boligmarkedet skrudd sammen slik at det reagerer langt tregere enn for eksempel aksjemarkedet. Det skriver Dagens Næringsliv.

Les også: Boligprisene raser

Et børsfall er gjerne unnagjort på noen få måneder, men et fall i boligmarkedet kan ifølge sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities ta mye lenger tid å snu.

- På Børsen foreligger prisfasiten raskt, og all handel skjer innenfor en markedsplass. Boligmarkedet er langt mindre oversiktlig. Derfor tar det typisk fire-fem år for boligprisen å gå fra topp til bunn. Det viser beregninger fra OECD og IMF, sier Andreassen.

Professor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole er enig.

- Når boligmarkedet begynner å falle skikkelig, faller det vanligvis lenge, ja flere år. Sist; i årene 1988-93 falt boligprisene reelt 40 prosent, sier Grytten til Dagens Næringsliv. Han tør ikke spå, men ser ikke bort fra at historien gjentar seg.

Også professor i eiendomsøkonomi ved den Kungliga tekniske högskolan i Stockholm, Hans Lind, har overfor det svenske økonominettstedet DI.se varslet et langvarig fall iboligmarkedet. Lind mener dagens situasjon i boligmarkedet best kan sammenlignes med begynnelsen på fallet i boligmarkedet i 1991, og viser til at boligmarkedet i Sverige dengang brukte tre og et halvt år fra topp til bunn, og nye tre og et halvt år på å gjenvinne gammelt nivå.

 Overrumplet
Eiendomsmeglerne fremsto mandag som overrumplet over at boligprisen i snitt falt 4,2 prosent i oktober i forhold til måneden før. Målt mot oktober i fjor var prisfallet på 7,4 prosent.

- Ingen vet hvor vi skal videre. Ingen klarer å se den totale rekkevidden av finanskrisen, sa leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund. Forbundet spådde en prisoppgang på tre prosent i 2008.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen er langt mindre rådvill og overrasket:

- Boligprisen startet ikke å synke på grunn av finanskrisen. Den har falt i flere måneder, noe som har vært forutsigbart i flere år. Tydelige signaler som bar bud om forestående boligprisfall, var normaliseringen av rentenivået og veldig høy nybygging, som påvirket tilbudssiden. Fortsatt øker husholdningenes gjeldsopptak. Dessuten har boligprisene steget langt mer enn husholdningenes lønnsutvikling over lang tid, sier Andreassen til Dagens Næringsliv.

Andreassen er ikke imponert over analysene til de aktørene som nå hevder de er overrumplet av prisfallet, og sier han er kritisk til vurderinger som kun ser på konjunkturendringer og ikke på forholdet mellom langsiktige, fundamentale forhold i samfunnet.

Les mer om boligmarkedet på DN.no Privatøkonomi(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.