De siste par månedene har meglere meldt om et brennhett boligmarked, spesielt i Oslo og Bergen. Boligprisene er nå 8,7 prosent høyere på landsbasis enn for ett år siden, og har så langt i år steget med fire prosent. DNB Eiendom tror nå det meste av årsveksten i boligprisene er tatt ut.

– Veldig mye av den totale boligprisveksten i 2015 er tatt ut. Det kommer til å bli fortsatt boligprisvekst, men betydelig mindre enn det vi har sett de siste månedene, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom.

Meglerhusets siste prognose fra ifjor høst tilsier en årsvekst på tre prosent for 2015 sammenlignet med 2014.

– Vi tror det blir noe mer nå, men det er veldig usikkert. Det vi er ganske sikre på, er at boligprisene ikke kommer til å stige like mye mot våren og sommeren som de har gjort januar og februar. Vi er jo veldig overrasket over at boligprisene har gått så mye de siste par månedene, men det skyldes at det har kommet få boliger ut i markedet, spesielt i de store byene, sier Halvorsen.

Administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom får stadig mer for salg.
Administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom får stadig mer for salg. (Foto: Mikaela Berg)

 

Flere boliger på vei

DNB Eiendom, som omsetter nesten hver femte bolig her i landet, merker nå at flere boligselgere kommer på banen.

– Vi har fått inn veldig mange nye oppdrag sammenlignet med tidligere år, så alt tyder på at det kommer til å komme ut såpass mye boliger at det vil dempe prisveksten, sier Halvorsen.

Etter å ha hatt dobbelt så mange interessenter per boligvisning de siste ukene i byer som Bergen og Oslo i forhold til ifjor, merker DNB nå at antallet interessenter per objekt er iferd med avta noe.

Også hos Eiendomsmegler 1 i Oslo og Akershus er boligoppdragene iferd med å sige inn.

– Vi kommer nok til å se at prisene vil stige også utover året, men mer moderat, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus som også tror mye av årsveksten er tatt ut. Han viser til at det er forskjell på om man sammenligner gjennomsnittlig vekst år for år og løpende tolvmåneders vekst.

Nymark er usikker på om man klarer å ta igjen etterslepet på tilbudssiden i Oslo-området.

– Jeg er litt usikker på om vi kommer opp på et normalnivå ettersom vi har solgt oss nesten tomme de første månedene, sier Nymark.

 

Høysesong for salg

Også administrerende direktør Leif Laugen i Krogsveen tror toppen i løpende tolvmåneders vekst er nådd:

- Eller så topper den ut nå i mars-april, sier Laugen som tror tolvmånedersveksten vil falle til fire-fem prosent mot slutten av året fra dagens 8,7 prosent. Han viser til at normalt tas to tredeler av årlig prisstigning ut i første kvartal.

Både hos Krogsveen og Eie eiendomsmegling er oppdragsmengdene økende.

– Vi nærmer oss høysesong for omsetning av boliger. Antall registrerte salgsoppdrag økte fra januar til februar med 15 prosent. Når mars er omme, antar vi  at antall registrerte salgsoppdrag har økt med  55 prosent fra februar måned, sier administrerende direktør Hedda Karoline Ulvness i Eie.

Meglerne tror fortsatt det vil være store regionale forskjeller, der Oslo og Bergen vil skille seg ut med spesielt høy aktivitet og stram tilbudsside.

– Vi ser stor aktivitet i hele Østlandsregionen. Det handler om urbaniseringen, at folk trekker til storbyområdene, ikke bare sentrumskjern

Eie-sjef Hedda Karoline Ulvness ser stor aktivitet i boligmarkedet i hele Østlandsområdet.
Eie-sjef Hedda Karoline Ulvness ser stor aktivitet i boligmarkedet i hele Østlandsområdet. (Foto: Brian Cliff Olguin)
en, sier Ulvness.

 

Endrer ikke prognosen

Også sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika gruppen tror på en prisavmatning i boligprisene fremover. Han har en prognos på fire prosent vekst for 2015.

– Med de sterke ukene vi har hatt på begynnelsen av året, ligger vi helt klart an til høyere vekst enn dette, men det er for tidlig å endre for mye på prognosen. Hvis det er flatt ut året, så vil gjennomsnittlig boligpris i 2015 være 5,5 prosent høyere enn i 2014, sier Andreassen.

Han viser til at det normalt kommer mange boliger ut i markedet etter påske.

– Da vil de svakeste objektene falle i pris og trekke snittet ned. Juni-juli og desember er typisk måneder med negativ prisvekst. Da tømmer man varelageret, sier Andreassen.

Eiendom Norge sin prognose for boligmarkedet i 2015 er en oppgang i boligprisene på 4-6 prosent sammenlignet med gjennomsnittlig priser i 2014.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.