Etaten ønsker ikke å si hvor mange ansatte som anklages for uregelmessig sjekking av personopplysninger, men kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i Nav bekrefter overfor NRK at det dreier seg om flere tilfeller hvert år.

– Den aller vanligste forklaringen vi hører er nysgjerrighet. Man går inn i systemet for å sjekke om kjendiser eller personer i nærmiljøet har et forhold til Nav, sier Åsholt.

Riksrevisjonen har ved flere anledninger kritisert informasjonssikkerheten i Arbeids- og velferdsetaten. Og i midten av april i år kunngjorde Nav at de har hyret inn ekstern hjelp til å gå gjennom tilgangskontrollene til de ansatte.

– Hver gang det kommer opp en sånn sak, vil det medføre en ripe i lakken for oss som organisasjon. Det må vi tåle. Så er det viktig for oss å si at dette tar vi veldig alvorlig, og at vi skal gå gjennom rutinene kjempegrundig nå, sier Åsholt i forbindelse med saken om seksjonssjefen som måtte forlate jobben i februar.

Åsholt opplyser at hovedregelen er at Nav-ansattes tilgang skal være begrenset til det faglige og geografiske området vedkommende jobber med. Den nevnte gjennomgangen skal blant annet se på om dette etterleves godt nok.

Les også:

– Det har ikke vært forbudt

– Menn blir sett på som mer fornuftige, til å stole på. Kvinner kan for eksempel bli gravide magasinetPlus  (DN+)

Sniksnakk

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hvor høye må lederlønningene bli før Oljefondet sier stopp? Dette fikk vi ikke svar på i Telenors Vimpelcom-rapport. Og Terje Erikstad har tatt en reise tilbake til 1980-tallet for å gi svaret på hvorfor det ikke blir full krise denne gangen. &lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;h4 &gt;Har du fått med deg denne?&lt;/h4&gt;&lt;h4 &gt;&lt;relation source="brightcove" sourceid="dnPlay_4884771394001" /&gt; &lt;/h4&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Nav" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Norge" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</em></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.