«I forbindelse med hovedopptaket til høyere utdannelse løfter DN frem tidligere publiserte saker om studievalg».

– Jeg trengte å bruke litt tid og finne et gjennomtenkt opplegg. Det var ikke aktuelt med skole med én gang. Jeg jobbet, var i militæret, sprellet fra meg, kan du si, sier Magnus Sørensen (24).

Ifjor meldte han seg opp til privatistkurs på Sonans for å få generell studiekompetanse. Da vitnemålet var sikret steg også ambisjonene.

Denne uken startet han på runde to som privatist i skolens lokaler i Oslo. Sonans Utdanning har nå rundt 6000 elever på totalt syv privatistskoler og nettstudier.

Nå skal Sørensen i gang med den såkalte «ingeniørpakken» med realfag på videregåendenivå som kreves for å komme inn på ingeniørstudiet på høyskoler og universiteter. Fagpakken koster 30.000 kroner.

Søketjeneste: Søketjeneste: Sjekk opptakskravene til alle landets studier her

Høyere andel over 23 år

– Jeg har alltid drømt om å bli ingeniør og alltid vært i garasjen med fatter’n og mekka på ting. Planen var i utgangspunktet olje, men det er nok ikke så lurt nå lenger. Nå tenker jeg maskin og prosess på Ås, sier han.

Skolens tall kan tyde på at stadig flere gjør som Sørensen – tenker seg om, «spreller fra seg» og begynner på veien til utdannelse flere år etter russetiden.

Andelen elever over 23 år utgjorde ifjor 30 prosent av elevmassen på Sonans. Det er opp fra 25 prosent i 2013.

Strategi- og markedsdirektør Marit Aamold Sundby ved Sonans Utdanning ser en tendens til at det er litt eldre elever som kommer for å sikre seg et videregående-vitnemål.

– Gjennom media kan man få et feilaktig inntrykk av at det bare er rikmannsbarn som skal forbedre karakterene for å komme inn på elitestudier som går her. Men 43 prosent av dem som begynner på Sonans Utdanning har ikke vitnemål fra før, sier Sundby.

Andelen Sonans-elever som begynner for å skaffe seg studiekompetanse har økt noe de siste årene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.