Statoil bekrefter dødsfallet på og opplyser at pårørende er varslet. Den omkomne var en mann i 50-årene som var bosatt på Østlandet, opplyser Rogaland politidistrikt til NRK.

– Det er en veldig trist melding å få, sier pressetalsmann Morten Eek i Statoil til NTB.

De to som ble skadd i ulykken er sendt med helikopter til henholdsvis Bergen og Florø, der de får medisinsk behandling, opplyser Eek.

Riggen til land torsdag

Riggen COSL Innovator på Troll-feltet, vest for Bergen, ble onsdag kveld evakuert ned til sikkerhetsbemanning. Det var 106 personer om bord på riggen da ulykken skjedde ved 17-tiden onsdag ettermiddag.

Statoil bistår COSL i evakueringsarbeidet. Eek sier til NTB ved 1-tiden natt til torsdag at 44 personer er fraktet til land. De 59 øvrige personene blir igjen på riggen mens den seiler mot Fedje i Hordaland.

Det er ventet at riggen vil nå land i løpet av torsdag ettermiddag, anslår administrerende direktør Jørgen Arnesen i COSL i Norge overfor Stavanger Aftenblad. Riggen fikk skader på en boligmodul da den ble rammet av uværet onsdag.

Heist opp i helikoptrene

De evakuerte ble fløyet i land med to helikoptre til Flesland flyplass i Bergen. Det er opprettet et mottakssenter på Kokstad like ved Flesland, der leger, sykepleiere, psykologer og annet personell vil bistå dem som var om bord på riggen.

– De evakuerte heises om bord i helikoptrene, som ikke kan lande på grunn av været. Resten blir om bord på riggen som setter kursen mot land for egen maskin etter hva jeg forstår, sa vakthavende redningsleder Nils Ole Sunde i Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB onsdag kveld.

Ifølge Eek var riggen tatt av brønnen som følge av det dårlige været da hendelsen inntraff.

Riggen, en halvt nedsenkbar boreinnretning bygd hos Yantai Raffles Shipyard i Kina, har drevet brønnboring på oppdrag fra Statoil siden 2012.

Starter gransking

Petroleumstilsynet (Ptil), som er underlagt Arbeids- og sosialdepartementet, etablerte onsdag beredskapssentralen på grunn av ulykken.

– Vi er i tett kontakt med Statoil og vurderer fortløpende om hva som blir gjort og hvordan situasjonen blir håndtert. Så varsler vi videre til myndighetene, forklarer Eileen Brundtland, pressekontakt i Ptil.

I en pressemelding opplyser tilsynet at det har besluttet å granske den alvorlige hendelsen på Troll-feltet. Dødsulykken er den første i petroleumsvirksomheten siden 2009.

Målet med granskingen er blant annet å klarlegge hendelsesforløpet, vurdere faktiske og potensielle konsekvenser og identifisere utløsende og bakenforliggende årsaker, skriver Ptil.

Ptil fikk varsel om hendelsen klokken 17.25 med melding om at en brottsjø hadde slått inn i boligkvarteret og skadd tre personer

Les også:

Full stans i Londons luksusmarked  

Derfor vil oljeprisen doble seg

Nå er ikke Universitetet i Oslo lenger landets største

Se også DNtv: Derfor velger Mads Hagen (53) å gjennomføre en plastisk operasjon

Mats skar vekk dobbelthaken
Mads Hagen (53) er en av stadig flere menn som velger å gjennomføre en plastisk operasjon for å endre på utseendet sitt.
07:49
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.