I 19 måneder beilet Yara til sin amerikanske konkurrent. Gjødselselskapet Yara la i midten av februar inn bud på det nordamerikanske selskapet Terra. Dermed lyktes konsernsjef Ole Jørgen Haslestad med det som hans forgjenger Thorleif Enger tok første steg mot 19 måneder tidligere.

Yara har nå offentliggjort et prospekt som viser veien til Terra-kjøpet, trinn for trinn. Her kommer det også frem at Yara først ville gi 40,75 dollar aksjen for Terra.

15. februar i år bød Yara 41,10 dollar aksjen, som verdsetter Terra til 4,1 milliarder dollar.

Les: Yara gjør gigantkjøp

Første steg
Yaras daværende konsernsjef Thorleif Enger foreslo på et møte med Terra Industries-konsernsjef Michael L. Bennett 2. juni 2008 i London at Yara skulle kjøpe Terra.

Tidlig juni 2008 svarte Bennett at Terra-styret ikke var overbevist om at tiden for en sammenslåing var inne. De to fortsatte dialogen, men Enger opplyste i juli at Yara var interessert i en annen, alternativ transaksjon, og ville måtte fokusere på denne.

Konkurrent på banen
Etter at CF Industries i flere runder forsøkte å kjøpe Terra, informerte Yaras nye konsernsjef Ole Jørgen Haslestad i januar 2009 Terra om at Yara fortsatt var interessert i å kjøpe Terra. Bennett holdt gjennom 2009 innledende samtaler med konsernsjefene for flere selskaper i bransjen, inklusive Yara. I august og september inngikk Terra konfidensialitetsavtaler med to av de interesserte selskapene.

Haslestad ringte på nytt Bennett i slutten av oktober for et møte, og på et møte 3. november indikerte Haslestad at Yara fortsatt var interessert.

På et nytt møte 1. desember, etter at Terra-styret hadde avvist et konkret fusjonsforslag fra CF Industries, møtte Terra Haslestad og Yaras finansdirektør Hallgeir Storvik. Storvik gikk da gjennom hvilke godkjenninger og finansiering Yara måtte ha for en transaksjon. Det var ingen forhandlinger om betingelsene, men Haslestad uttrykte at et Yara- forslag ville være konkurransedyktig med CFs, og være kontant, samt at Yara ikke ville inngå i noen budkrig.

Kan matche budet - kontant
4. desember ringte Haslestad til Bennett, og fortalte at Yara-styret kunne matche CFs betingelser, kontant. Dagen etter informerte Bennett Haslestad om at CF hadde forbedret sitt bud, samt ringte to andre selskaper, som da opplyste at de ikke lenger var interessert i noen transaksjon med Terra.

Terra møtte på nytt Storvik og forretningsutviklingsansvarlig Gaute Andreassen 7. desember, for å gjøre det mulig for Yara å komme nærmere et syn på verdiene i Terra. Bennett og Haslestad hadde deretter flere telefonsamtaler. Haslestad opprettholdt at Yara ville kunne tilby et konkurransedyktig, kontant, tilbud.

13. desember avviste Terra CFs seneste bud, og ga Bennett fullmakt til å gå videre med Yara. De to inngikk en konfidensialitetsavtale 17. desember, og gjorde due diligence fra 21. desember. Terra avviste deretter 4. januar en forespørsel fra CF-rådgiver Morgan Stanley om å diskutere informasjonsgrunnlaget Terra hadde for å avvise å gå videre med CF.

Ekslusive forhandlinger
8. januar ba Haslestad om få eksklusiv forhandlingsposisjon i 30 arbeidsdager, samt anga flere andre forbehold, hvoretter Terra ba om mer detaljer om hva Yara ville tilby 10. januar.

På et møte i New York 13. januar uttrykte Haslestad at hans syn på verdiene av Terra var 40,75 dollar aksjen kontant, og at han ikke så grunnlag for videre diskusjoner med mindre dette ble godtatt.

CF trakk formelt sitt forslag om å kjøpe Terra 14. januar, og dagen etter informerte Haslestad Bennett om at han hadde fullmakt til å kjøpe Terra for 40,75 dollar pr aksje kontant. Haslestad ba 20. januar også om et break up- fee på 200 millioner dollar.

" Beste og endelige bud"
Etter flere samtaler skrev Haslestad til Bennett 1. februar at de var interessert i å kjøpe Terra for 41,10 dollar pr aksje kontant, samt inkludere et break up-fee på tre prosent av transaksjonsverdien. Dette var Yaras "beste og endelige bud".

Etter flere runder med rådgivere, besluttet Terra-styret på ettermiddagen 12. februar å godkjenne det endelige forslaget til fusjonsavtale.

Les: Yara gjør gigantkjøp

Tror Yara må øke budet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.