Christen Sveaas' teft for aksjemarkedet har gjort ham til en av Norges rikeste menn. Det siste året har han dukket opp som storeier i Orkla og vært en sentral spiller i maktkampen om norsk næringsliv. Han har også kastet seg over it-sektoren med sitt privateide investeringsselskap Kistefos.

Sier opp
Til tross for Sveaas' suksess som investor, har sentrale medarbeidere i Kistefos sagt opp i høyt tempo de siste to årene. Ifjor høst forsvant Reynir Indahl og Christian Fredrik Eidem. I desember sluttet Erik Osmundsen. Alle tre hadde tittelen investment manager, og var rekruttert for å drive investeringsvirksomheten i Kistefos.

Indahl og Osmundsen kom fra konsulentselskapet McKinsey høsten 1999, men sluttet allerede etter henholdsvis ett og halvannet år hos Sveaas.
Også Sveaas' tidligere nestkommanderende Riulf Rustad og investeringsdirektør Tore Staubo sa takk for seg i løpet av fjoråret.

I løpet av det siste halvannet året har hele ni ansatte på investeringssiden sluttet. Høsten 1999 forsvant Knut Hollie, Ivar Formo, Per Koppang og Halvar Glad. Det er nå igjen åtte ansatte som sysler med Kistefos' investeringer, mot 11 ifjor.

"Helt naturlig"
Administrerende direktør Ion Bogdaneris er enig i at turn-overen i selskapet er høy.

- Vi ansetter bare de beste, og de beste er de som er mest etterspurt utenfor Kistefos også. Det er helt naturlig, sier Bogdaneris. Han forteller at selskapet nå er midt oppe i en reorganisering, der det blant annet vurderes å skille ut venture-investeringen i en egen organisasjon.

Han avviser at Christen Sveaas' store investeringer privat, blant annet milliardinvesteringen i Orkla, gjør det mindre attraktivt å jobbe med investeringer i Kistefos.

- Vi har en etablert pool av kapital i Kistefos, og regner ikke med å få all kapitalen fremover fra Christen Sveaas, sier Bogdaneris.

Snakker ikke
De tidligere ansatte i Kistefos-konsernet er svært lite interessert i å snakke offentlig om bakgrunnen for at de slutter etter relativt kort tid i Sveaas-selskapet.
Sveaas blir karakterisert som en god læremester og en svært dyktig investor. Men til å bygge organisasjoner har kjendisinvestoren ikke den samme kompetansen, hevdes det.

- Christen Sveaas er kanskje Norges beste forvalter, enten det gjelder malerier, vin eller aksjer. Men han er ikke like god til å bygge opp en organisasjon, sier en av hans tidligere ansatte.

Christen Sveaas hadde ikke anledning til å svare på kritikken over DN igår. Konfrontert med påstandene sier Kistefos-sjef Ion Bogdaneris:

- Det er et interessant spørsmål. Men Christen er jo styreformann, mens det er jeg som er ansvarlig for den daglige driften og organisasjonsutviklingen i Kistefos. Jeg har jobbet med mange mennesker som ikke er så smarte, men som tøffer seg hele tiden. Christen Sveaas er ekstremt smart, og bare tøff når det er nødvendig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.