Utenlandske innskudd i norske banker er høyere enn noensinne, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Fra andre til tredje kvartal i år økte innskuddene fra utlandet med rundt 20 prosent, fra drøyt 700 milliarder kroner til over 870 milliarder, skriver Dagens Næringsliv.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken er slett ikke overrasket:

– Jeg er overhodet ikke forbauset over at de utenlandske innskuddene i norske banker øker, det har vi hørt om i andre sammenhenger, og det skjer i alle nordiske banker nå.

- Tegn på truende bankkrise
Årsaken er rett og slett at norske banker regnes som tryggere.

– Og det er dette som kan være med på å dra spiralen i feil retning for bankene der nede, sier Mork til DN.

– Situasjonen er ikke god. Dette er tegn på en truende, stor bankkrise. Det som er forbausende, er at det ikke har skjedd i større målestokk allerede, sier Mork.

SSB-tallene viser at det er særlig innskuddene fra utenlandske banker og andre finansielle foretak som har økt det siste kvartalet.

- De andre har trøbbel
At utlendinger fortøyer i Norge er lett å forstå, mener Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities.

– Det vil være attraktivt å plassere penger i norske banker når alternativet er banker i de fleste europeiske land. Både norsk økonomi, og den norske statens mulighet til å ta hånd om bankene hvis det skulle være nødvendig, gjør dette forståelig. Det er bra for bankene, for det gjør at de kan få tak i billige penger. Men det viser jo også det motsatte, at det er andre som har trøbbel, sier han.

Den norske innskuddsgarantien i Bankenes sikringsfond sikrer kundene å få dekket inntil to millioner kroner, per bank, dersom banken går overende. Tilsvarende garantiordning i EU er 100.000 euro.

Gårsdagen var hard for banksektoren spesielt og aksjemarkedet generelt, og eurosonens problemer med å finne en løsning står i sentrum.

Les mer:
<b>Hardt fall på børsen</b>

<b>Derfor faller DNB-aksjen seks prosent</b>

- Storbritannia skal fortsatt være fullt EU-medlem (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.