– Flyet dreide 90 grader til venstre og tok en 360 graders dreining til høyre. Det falt fra 37.000 fot til 15.000 fot og signalet forsvant på rundt 10.000 fot, sier Panos Kammenos på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Egyptiske luftfartsmyndigheter bekrefter at det savnede Airbus A320-flyet med 66 personer om bord har styrtet i Middelhavet.

Egyptiske, greske og franske fly leter nå etter vrakrester etter flyet. Letingen dreier seg om å finne vrakrester på havflaten der flyet forsvant fra radaren, litt sør for området mellom Kreta og Kypros, 20 minutter før det skulle landet i Kairo torsdag morgen. Å finne vrakrester blir viktig for å fastslå om det har vært en bombeeksplosjon om bord.

– Terrorangrep

Eksperter sier at den mest sannsynlige årsaken til flystyrten er terrorisme. Både Frankrike og Egypt har vært mål for terrorangrep den siste tiden, og det er svært sjelden det oppstår problemer med fly midt under en flygning.

– Når et fly er i den marsjhøyden, reiser det mange spørsmål. Det er en rolig fase av flygningen som ikke innebærer mange utfordringer. Den kritiske fasen er avgang og landing, sier Norsk Flygerforbunds leder Jo Bjørn Skatval til NTB.

Ingen nødmelding

At flyet var relativt nytt, og at flygerne ikke sendte ut noen nødmelding, taler også for at terrorisme kan ligge bak.

 Sjefen for den russiske sikkerhetstjenesten FSB mener også at EgyptAir-flyet som styrtet mest sannsynlig ble utsatt for en terrorhandling.

– Det mest sannsynlige er at dette er en terrorhandling hvor 66 personer fra forskjellige land har mistet livet, sier Aleksander Bortnikov til det russiske nyhetsbyrået Interfax ifølge BBC.

Airbus A320-flyet med 66 personer om bord styrtet i Middelhavet natt til torsdag på vei fra Paris til Kairo.

– Vi ber alle parter, inkludert våre partnere i Europa, om å samarbeide for å finne de ansvarlige bak denne terrorhandlingen, sier Bortnikov. 

En fransk ekspert, Jean-Paul Troadec, sier at en teknisk feil som brann i en motor eller en motorstans, ikke utløser en øyeblikkelig styrt og gir mannskapet tid til å reagere.

– Her sa ikke mannskapet noen ting, sier han.

Den egyptiske hæren dementerte en tidligere melding om at de mottok et automatisk nødsignal, trolig fra flyets nødpeiler, nesten to timer etter at flyet ble borte klokka 2.45 lokal tid.

Siste kontakt med flyet var ti minutter før det forsvant, da greske flygeledere snakket med piloten mens flyet fløy i 37.000 fots høyde. Da var det ingen problemer om bord.

Flammer og ildkule

Nyhetsbyrået Reuters melder at vitner på en gresk øy i nærheten sier de så en ildkule i lufta, og Daily Telegraph skriver at kapteinen på et gresk skip så flammer på himmelen.

Frankrikes president François Hollande sier at ingenting kan utelukkes når det gjelder hva årsaken til flystyrten kan være. Den franske regjeringen, som fortsatt er i høy beredskap etter terrorangrepet i Paris i fjor, holdt krisemøte torsdag.

EgyptAir-flyet tok av fra Charles de Gaulle-flyplassen i Paris litt etter klokka 23 onsdag kveld på en tur til Kairo som normalt tar fire timer.

Blant de 56 passasjerene var det 30 egyptere, 15 franskmenn, to irakere og én hver fra henholdsvis Storbritannia, Belgia, Kuwait, Saudi-Arabia, Sudan, Portugal, Tsjad, Algerie og Canada. Det var ett barn og to spedbarn på flyet.

Både i Kairo og Paris har pårørende meldt seg på flyplassen og blitt tatt vare på av leger og krisepersonell.

Leting etter vrakrester

Egyptiske og greske militære fly var tidlig torsdag morgen framme der det antas at flyet hadde styrtet, og Frankrike omdirigerte et fly som speidet etter flyktninger.

EgyptAir opplyser at flygeren var svært erfaren med over 6.200 timer i lufta bak seg, og at annenflygeren hadde 2.766 timer. I tillegg til sju besetningsmedlemmer var det tre egyptiske sikkerhetsvakter om bord i flyet.

Egypt har de siste årene vært rammet av flere flyulykker og kapringer, som skaper frykt for at den viktige turistindustrien skal rammes.

Det er ennå ikke funnet vrakrester etter EgyptAir-flyet som styrtet i Middelhavet, opplyser Egypts luftfartsminister torsdag ettermiddag.

– Fram til vi finner vrakrester, har flyet status som savnet, sier Sherif Fathy på en pressekonferanse torsdag.

Egyptiske myndigheter utelukker ikke at flyet ble utsatt for en terrorhandling eller at styrten skyldtes en teknisk feil, sier han.

– Det kan være mange grunner til hvorfor flyet forsvant. Det som er sikkert, er at noe har skjedd, sier han.

Pårørende til de 15 franske statsborgerne om bord EgyptAir-flyet vil få kunne fly gratis til Egypt for å få informasjon og hjelp, opplyser han.

(©NTB)

Se på DNtv:

Fire kule ting med Jaguars suv
Jaguars første suv, F-Pace, har en rekke positive egenskaper. Her er fire av dem.
01:36
Publisert:
 

- Høres ut som en kjempesatsing, men...
DN-kommentator Kjetil B. Alstadheim om Siv Jensens stadige tapping av mer oljepenger.
01:35
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.