Flyaksjene har vært gjennom mange stupdykk og bratte stigninger den siste tiden. Aksjekursene på både SAS og Norwegian har hoppet opp og ned som en jojo, gjerne i nært samspill med oljeprisen.

Les også:
<b>Norwegian sklir i olje</b>
<b>Norwegian i taket</b>

Norwegian-aksjen tar i dag av, stiger nesten 16 prosent, og er opp 25 prosent siste uke.

SAS har steget over 47 prosent på en uke.

- SAS har vært utbombet, og selskapet kan forsvare en oppgang, sier analytiker Per Haagensen i Fondsfinans til DN.no.

Les også: Tror SAS-aksjen vil dobles

Turbulens i luften
Flyaksjer har vært lenge vært et fy-ord, men nå svever de.

- Flybransjen er mye mer gearet mot oljeprisen i dag enn for ti år siden. Flyselskapene har blitt flinke til å kutte kostnader, men flybensinutgiftene kan de ikke gjøre så mye med. Dermed utgjør drivstoff en stadig større andel av kostnadene, sier Haagensen.

Haagensen sier at når oljeprisen er så høy og svinger så mye, slår det rett inn i kontantstrømberegningene til investorer, og gir direkte utslag i aksjekursen.

- Det kan likevel virke som aksjekursene er i overkant volatile i forhold til oljeprisen, sier Haagensen.

Best i klassen
I går skrev Fondsfinans i en analyse at selv om Norwegian er best i klassen, ser Norwegian-aksjen fornuftig priset ut, og anser selskapet som nøytralt.

Norwegian er opp 15,12 prosent i dag, og omsettes for 49,50 kroner.

Følg Norwegian-aksjen her.

SAS stiger 13,98 prosent til 37,50 kroner.

Følg SAS-aksjen her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.