Regjeringen og sentralbanken på Island satser alt på å snu opinionen før folkeavstemningen om knappe to måneder. Hele den økonomiske gjenreisningen henger nå på Icesave-avtalen, skriver Dagens Næringsliv.

- Vi må alle sette oss ned og slappe av litt nå. På kort sikt betyr dette at den økonomiske gjenreisningen blir noe forsinket, men det behøver ikke å bety slutten for Island, sier Gudmundsson.

Gudmundsson sier samtidig at et fortsatt nei vil være meget alvorlig, og ramser opp de negative følgene: Kapitalkontrollen vil fortsette, rentene blir vedvarende høye, tilgangen til de internasjonale kapitalmarkedene vil være fortsatt stengt, ratingen hos kredittvurderingsselskapene fortsetter ned mot «søppel», lavere økonomisk vekst og den økonomiske gjenreisningen på Island forsinkes kraftig.

- Blir det ja, unngår vi et permanent tilbakeslag. Vi er ikke i en ekstremsituasjon - ennå, sier sentralbanksjefen.

Økonomiminister Gylfi Magnusson sa til DN igår at regjeringen også vil gå av hvis islendingene sier nei i en folkeavstemning.

- Hun er helt uskyldig
Nyttårsaften, før presidenten la ned veto mot Icesave-avtalen, tok den islandske alenemoren Anna Margrét Bjarnadóttir (46)avgjørelsen. Hun tar med seg datteren Olavia Gudrún (7) og flytter til Norge. Hun håper å finne en jobb i Stavanger-området eller i Oslo, ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter.

- Min datter skal ikke bli gjeldsslave. Hun er helt uskyldig, og jeg ønsker bare et godt liv for henne. Det klarer jeg ikke å gi henne her på Island. Mange jeg kjenner, har alt reist, og jeg håper å finne en jobb nær min datters venner fra Island, sier Bjarnadóttir (46).

Skuffet over Norge
Hun synes den økonomiske situasjonen er helt uutholdelig på Island, Icesave-avtale eller ikke. Selv mistet hun den midlertidige lærerjobben sin i september, og har siden vært arbeidsledig. Samtidig er boliglånet hennes blitt mer enn doblet, fra 12 millioner kronur (rundt 600.000 kroner) til 25 millioner kroner, uten at hun har rørt det. Årsaken er rentehopp og kronestup på lånet som delvis er i utenlandsk valuta. På toppen av dette har lønn og dagpenger gått kraftig ned.

Hun synes det er trist at Norge og de andre nordiske landene stiller seg på EU-landenes side, og ikke støtter Island.

Bjarnadóttir var selv blant de 60.000 islendingene som skrev under oppropet mot Icesave-avtalen.

På innsiden: Korrupt system på Island


Les også: - Islands EU-søknad ikke i fare

<b>- Tålmodigheten med Island er i ferd med å renne ut </b>

<b>Støre lover å støtte Island</b>

- Viktig avtale for Island

Stanser milliard-utbetaling
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.