Tyskeide Bayerngas Norge, som i forrige måned ga bud på det britiske oljeselskapet Genesis, satser nå hardt på å finne nye store gassreserver i Norge.

Bayerngas er bare ett av mange europeiske gasselskaper som forsøker å gjøre seg uavhengige av russisk gass ved å satste stort og langsiktig i Norge.

Bayerngas har i dag sin selskapsforsyning fra Russland, men ønsker i løpet av en ti-års periode å få dekket sitt gassbehov fra Norge.

- Vi ønsker å gjøre oss helt uavhengige av Russland, derfor har vi en langsiktig satsing i Norge. Vi er ikke ute etter kortsiktig profitt, sier selskapets administrerende direktør Arne Westeng til DN Energi.

Selskapet har vært representert i Norge i underkant av tre år, og har 22 letelisenser. I tillegg får selskapet flere lisenser som følge av det planlagte kjøpet av Genesis.

150 millioner kroner for Genesis
Bayerngas Norge ga forrige måned bud på alle aksjene i britiske Genesis Petroleum Corporation. Genesis er børsnotert i London og har seks letelisenser i Norge og seks lisenser på britisk sokkel.

Les om det her:Bayerngas Norge byr på oljeselskap

Westeng sier han var på generalforsamling i Genesis på mandag, og at aksjonærene aksepterte budet.

- Da går prosessen videre, og den kan være på plass i september. Det var et overveldende flertall blant aksjonærene, og da ser jeg ikke noen grunn til at dette ikke går i orden, sier han, og bekrefter kjøpesummen på rundt 150 millioner kroner.

Satser på høyrisiko-prosjekter
Bayerngas Norge er villige til å satse på det Westeng kaller "høyrisiko-prosjekter" på norsk sokkel.

Det vil si at de skal bore letebrønner på prospekter der sjansen for å finne gass er forholdsvis liten, men i lite utforskede områder, slik at sjansene for å gjøre større funn er til stede.

Det meste av Nordsjøen er godt utforsket, og selv om sjansene for å gjøre funn er forholdsvis store, er nok de store funnene allerede gjort her. Bayerngas har nå kjøpt seg inn i to lisenser i Nordsjøen som Westeng betegner som "høyrisiko-prosjekter".

Penger ingen hindring
- Vi har kjøpt oss inn i PL 404 og PL 331, og dette er lisenser som er lite utforsket. På norsk side er dette et lite utviklet prospekt, men slike er vi godt kjent med fra Tyskland.

Westeng forteller videre at planen er å kjøre et seismisk leteprogram før det tas stilling til om områdene er borbare.

Når det gjelder PL 331, kan infrastruktur på både norsk og dansk sokkel brukes, ser han, men legger til at dette er veldig tidlige spekulasjoner.

- Lisensen ligger nær Ekofisk-feltet, men drømmen for oss er å gjøre stort nok funn til at det kan settes inn en egen plattform, som kan kobles opp mot eksisterende infrastruktur. Men dette er høyrisikoprosjekter, så sjansen for å bore tørt er stor, sier han.

Disse gassprospektene er ifølge Westeng også kompliserte, for de ligger dypt og reservoarene har høyt trykk, og det blir kostbart å utforske dem.

- Men det passer våre interesser. Vi skal bygge opp en stor portefølge av gass i Norge, og vi har et svært langt perspektiv, legger han til.

Westeng opplyser at de har bestemt seg for å delta i minst fem letebrønner per år, men dersom de klarer å øke antallet brønner, vil de gjøre det.

- Vi er ikke begrenset av finansiell kapasitet. Det som begrenser oss er tilgang på nye lisenser, sier han.

Vestlige gassleverandører i Norge:
Danmark er representert ved Dong, Tyskland ved Bayerngas og E. On Ruhrgas, Polen ved PrNig, Frankrikes Gaz de France, Storbritannias Centrica og BG, Østerrike ved OMV, og Italia ved Edison. Felles for disse selskapene er at de er store gassleverandører i sine respektive hjemland, og at de er på handletoppen på norsk sokkel. Disse selskapene har også det til felles at de har solid økonomisk støtte i ryggen fra sine moderselskaper, og at de har et svært langsisktig perspektiv på norsk satsing.

Les mer om hvem som ønsker norsk tilstedeværelse:Behandlingskø i Olje- og energidepartementet(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.