- Jeg er ikke rasist, men UDI trer dette nedover hodet på oss, sier Geir Lundheim til DN.

Han er personen bak den nyetablerte Facebook-gruppen «Nei til 1000 flyktninger på Raumyr» - som har over 1000 medlemmer - og initiativtaker for et fakkeltog som skal avholdes på på Raumyr i Kongsberg kommune tirsdag. Over 100 personer har via Facebook sagt at de vil delta i fakkeltoget.

Målet er å vise misnøye mot UDIs ønske om å ta imot 1000 flyktninger på en nedlagt høyskole i byen.

For at høyskolen skal kunne tas i bruk som flyktningmottak, må UDI få tillatelse til å foreta en bruksendring. Saken skal opp i planutvalget den kommende uken.

«De som bor i nærområdene aksepterer ikke pisken UDI bruker over naboer og Kongsbergs folkevalgte», skriver Lundheim i en invitasjon til fakkeltoget og refererer til at kommunestyret i Kongsberg har vedtatt å ta imot 300 flyktninger.

Til DN presiserer han at det er mengden han reagerer på.

- Naboene er rett og slett redde når det kommer så mange som ikke er ferdig «silet» ut, og som kan bevege seg helt fritt inne i boligområdene med tre barnehager og en skole i nærheten, sier Lundheim til DN.

- Så dere er redde for å sende ut barna?

- Selvfølgelig. De tør ikke sende ungene ut for å leke, og de er redde for de unge jentene som bor i området, sier han.

- For mange

Infrastrukturen gjør ikke situasjonen bedre, hevder Lundheim.

Han beskriver naboområdet som et sted med «dårlig opplyste gangveier, uten bussforbindelser og underbemannet politikammer».

Ifølge Lundheim frykter naboer at de planlagte flyktingene vil bidra til ordensforstyrrelser.

- Rapporter fra andre byer viser at det har vært bråk mellom naboer og flyktninger. Ikke alle kommer med rent mel i posen, hevder Lundheim.

Situasjonen er ikke blitt bedre etter terrorhandlingene i Paris, mener han og foreslår å «spre» flyktingene utover flere steder.

- Det ville ha vært tryggere og bedre. Kongsberg er ganske stort, legger Lundheim til.

Forstår bekymringen

Ordfører Kari Anne Sand (Sp) i Kongsberg kommune sier hun forstår innbyggernes bekymring, men minner om at ønsket fra UDI foreløpig ikke er vedtatt.

- Vi er kjent med at UDI ønsker og mener det er plass til 1000 flyktinger der, men siste ord i saken er ikke sagt, sier Sand.

Ifølge henne har kommunestyret i Kongsberg vedtatt 300 som et maksantall i det aktuelle boligområdet fordi kommunen skal kunne stille med et godt tilbud, samt at 300 andre flyktinger allerede har ankommet.

Det planlagte fakkeltoget mener ordføreren tyder på engasjement i nærmiljøet.

- I et demokrati er aksjonsformen én av formene man har for å vise hva man mener. Det er enhver borgers rett, sier Sand.

- Skal du selv delta i fakkeltoget?

- Jeg har dessverre ikke anledning, det er travelt å være ordfører på Kongsberg, forklarer hun.

Presserådgiver John Olav Kroken i UDI. FOTO: PRESSEFOTO
Presserådgiver John Olav Kroken i UDI. FOTO: PRESSEFOTO

Skepsisen øker

Presserådgiver John Olav Kroken i UDI merker at skepsisen mot etablering av mottak og akuttplasser har økt i Norge den siste tiden.

- Vi har merket mye velvilje i kommunene fra begynnelsen av september da ankomsttallene steg kraftig. Nå er det mer skepsis, og flere som synes at etableringene skjer for fort. Det har vi forståelse for, men slik situasjonen er nå, hvor UDI raskt må skaffe tak over hodet til alle som kommer, må vi opprette mottak og akuttplasser der vi kan, sier Kroken.

Han forklarer at ingen kommuner kan nekte UDI å etablere asylmottak. Slik var det heller ikke før flyktningkrisen.

- Vi ønsker alltid å ha en best mulig dialog med kommunene, men kommunene har aldri hatt vetorett. Driftsoperatører finner egnede lokaler, så inngår UDI kontrakt med operatørene basert på om boligene tilfredsstiller UDIs krav, sier Kroken.

- ​​Kjenner dere til andre hendelser arrangert av norske innbyggere som ønsker å vise motvilje mot planlagte flyktningmottak?

- Som nevnt uttrykker mange misnøye med at det etableres akuttplasser og mottak raskt, men jeg tror ikke vi  - etter at ankomsttallene begynte å stige dramatisk på sensommeren - har opplevd at noen arrangerer fakkeltog, forklarer Kroken.

 

Les også: Fersk prognose: Euroen blir 50 øre dyrere i løpet av de neste 30 dagene

Asia i dag: - Nå nærmer det seg bunnen

Planlegger finansflukt til Sverige

 

Se også:

Slik tar du steget fra maraton til ultraløp:

Slik tar du steget fra maraton til ultraløp
Jimmy Vika har løpt 160 kilometer - på snøføre, fullført tre maraton på én dag, og var den første til å løpe «Oslotrippelen» under Oslo maraton i 2014. Få hans beste råd for ultraløping.
02:04
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.