SV-leder Audun Lysbakken er enig i mange av regjeringens vurderinger når det gjelder flyktningsituasjonen, men er soleklar på at regjeringen har sviktet i flyktningberedskapen.

– Beredskap er evnen og viljen til handling før man tvinges til det. Her har regjeringen ikke bestått, fastslo Lysbakken fra Stortingets talerstol tirsdag etter at statsminister Erna Solberg hadde redegjort for flyktningsituasjonen.

Han pekte på at regjeringen lenge kuttet i beredskapen og tviholdt på sine måltall.

Han er også svært skeptisk til fokuseringen på kostnader. Vi skal ikke ta imot flyktninger på bakgrunn av at hvert enkelt menneske skal lønne seg, fastslo SV-lederen.

– Vi gjør det fordi vi ønsker å være et anstendig land. Regjeringen må stå på vakt for å verne om anstendigheten, påpekte Lysbakken.

Han refset deretter finansminister og Frp-leder Siv Jensen for så sent som forrige uke å si nei til oppfordringen om å klargjøre om hun fortsatt står ved oppfordringen til kommunene om å si nei å ta imot flere flyktninger.

SV mener videre det er ekstremt viktig at mottaket av enslige mindreårige rustes opp, at Norge tar større ansvar internasjonalt, kutter ut ordningen med Dublin-returer og sender en ny båt til flyktningarbeidet i Middelhavet.

Han mente også at Stortinget må tørre å tenke nytt, og blant annet se til svenskenes bosetningsmodell.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.