– Vi ønsker å hjelpe. Vi har et stort hjerte. Men det er uansett grenser for hva vi kan gjøre, sa president Joachim Gauck i en tale søndag kveld.

Han framstår dermed som mer forsiktig enn statsminister Angela Merkel, som har forsikret om at Tyskland greier å håndtere det store antallet mennesker som kommer.

Gauck har stort sett bare en symbolsk rolle, men hans utspill har moralsk tyngde, og det er ventet at uttalelsen vil skape debatt.

Merkels popularitet har falt markant som følge at måten hun har håndtert flyktningkrisen på. Det viser to meningsmålinger som ble offentliggjort i helgen. Det kan også tyde på at viljen til å gi opphold til de mange flyktningene som kommer til landet, er i ferd med å snu.

Tyskland regner med at 800.000 kommer til å søke asyl i år. Signalene fra Berlin har gjort at svært mange flyktninger og migranter på vei nordover fra Hellas, ønsker seg til Tyskland.

Gauck har tidligere vært menneskerettighetsaktivist i det tidligere Øst-Tyskland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.