- Vi står nå overfor en ekstraordinær situasjon. Den trenger ekstraordinære tiltak. Derfor har regjeringen iverksatt en rekke tiltak, både i og utenfor Norge, sier statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse fredag.

Regjeringen la fredag frem flere forslag til endringer i utlendingsloven som skal sikre mer effektiv håndtering av flyktningsituasjonen, særlig på Storskog.

Statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) presenterte regjeringens forslag til hasteendringer i utlendingsloven på en pressekonferanse fredag formiddag.

Ekstraordinært

Erna Solberg hadde allerede gjort de foreslåtte endringene kjent gjennom en kronikk i Aftenposten samme dag.

Det første forslaget dreier seg om å ta grep for å få kontroll over situasjonen ved russergrensen på Storskog ved Kirkenes. Regjeringen vil sikre at man har de verktøyene man trenger, og vil for det første styrke muligheten til å ikke å realitetsbehandle asylsøknader fra personer som har hatt opphold i Russland. Dermed skal de raskt kunne returneres.

Politiet i Kirkenes har ikke kapasitet til å gjennomføre en god nok sikkerhetskontroll av asylsøkere som kommer over grensen: – Svært alvorlig situasjon dnPlus

Russlands generalkonsul mener landet er åpent for å ta tilbake flyktninger som ikke har lovlig adgang til Norge. Politiet kan sende ut 50 om dagen:

Tar tilbake flyktninger dnPlus  (DN+)

De siste to ukene har bare én av ti asylsøkere som har kommet over den norskrussiske grensen ved Storskog vært syrere, skriver Nordlys fredag.

- Ikke en kortvarig situasjon

- Vår grunnleggende holdning er at russerne ikke skal slippe folk uten Schengen-visum inn til grensen i det hele tatt, sa Erna Solberg på pressekonferansen.

Ifølge UDI-sjef Frode Forfang var nesten 40 prosent av de over 1.100 asylsøkerne som kom via Storskog i forrige uke, grunnløse asylsøkere.

- Det er en økende tendens til at de som kommer nå ikke har beskyttelsesbehov, sa Anundsen.

Solberg sa også at lovendringen trolig er kommet for å bli.

- Det er ikke lagt opp til at loven som nå vedtas blir reversert, dette er ikke en kortvarig situasjon, sa Solberg.

Asylsøkere som kommer til Norge over Storskog, skal nå siles i tre ulike grupper. Noen vil bli stoppet ved bommen. Anundsen åpner også for å internere utlendinger i nord. I dag er Trandum i Akershus det eneste utlendingsinternatet i Norge.

- Nå åpnes det for at en også kan bruke andre typer fasiliteter for å gjøre den samme jobben som man gjør på Trandum. Det betyr for eksempel at en kan få et eget område i nord hvor en kan holde på disse personene inntil uttransport rent faktisk er skjedd, sier Anundsen.

Foreslår flere endringer

Neste forslag er å innføre samme instruksjonsadgang overfor Utlendingsnemnda (UNE) som Justis- og beredskapsdepartementet har overfor Utlendingsdirektoratet (UDI) i dag. UNE er et domstolslignende forvaltningsorgan som behandler klager på avslag hos UDI. Instruksjonsretten skal imidlertid fortsatt ikke gjelde enkeltsaker.

Dessuten foreslår regjeringen flere endringer i utlendingslovens kapittel 12 om tvangsmidler. Det skal sikre at personen ikke forsvinner før det er fattet en avgjørelse. Det legges også opp til rask retur i saker hvor søknaden nektes realitetsbehandlet.

Lovendringene er ment å tre i kraft allerede neste uke.

- Utlendingsloven vi har i dag er ikke laget for dagens situasjon, har statsministeren sagt. Hun omtaler tilstrømningen Norge opplever allerede i dag som «masseimmigrasjon»: Sier blankt nei til å hjelpe Sverige dnPlus (DN+)

 

Les også: Ellevill budrunde: - Det var helt kaos

 
Håper det ikke er en boble

- Jeg håper alle nordmenn har Hermod Skånland med i aftenbønnen sin  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.