Etter et døgn på toget, virret tydelig slitne og forvirrede flyktninger rundt om i gatene, der en rekke frivillige forsøkte å skape orden i rekkene og lose flyktningene inn i privatbiler. Politiet sto på siden og bare så på. Ingen grep inn.

– Jeg vil til Norge, der kona mi er, forteller den syriske flyktningen Kosay Rashed fra Syria. Han håpet å bli kjørt til Sverige onsdag kveld for deretter å ta seg videre til Norge.

– Reisen har vært forferdelig, nå vil vi komme fram, sier Rashed som hadde vært et døgn på toget da plutselig alle besluttet å gå av.

Ampert

Sammen med en gruppe naboer har han reist i rundt 20 dager for å nå Europa.

Dansk politi gjorde ingen forsøk på å stanse gruppen med flyktninger som i all hovedsak syntes å komme fra Syria, Irak og Afghanistan.

Det hersket full forvirring om hvor flyktningene skulle fraktes, og mange av de frivillige var både sinte og slitne og ville ikke dele informasjon med pressen. Noen av de frivillige forsøkte til og med å jage bort pressen, og stemningen var til tider ganske hissig og amper.

– Jeg vil ikke gi noen kommentarer og vil ikke si hvor vi skal frakte dem, sa en av de danske som organiserte flyktninger inn i en etter hvert stappfull bil.

Ikke over

Dansk politi har holdt toget tilbake siden tirsdag kveld og flyktningene har nektet å gå av toget fordi de ikke ville bli registrert som flyktning i Danmark. De vil til Sverige eller Norge, der de har slektninger. I alt skal det dreie seg om rundt 240 personer, ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

– Vi vet ikke hva som nå skjer. Privatpersoner tar med seg masse folk, og vi griper ikke inn, forteller en politimann til NTB.

Han tror strømmen av flyktninger ikke er over.

– Det kommer nok flere i morgen, tror han.

Ikke tilbakeholde

Dansk politi kan ikke forhindre at flyktninger og migranter som ikke vil registreres i Danmark drar til Sverige. Det opplyste den danske rikspolitisjefen Jens Henrik Højbjerg på en pressekonferanse sent onsdag kveld.

– Vi har i utlendingsloven hjemmel til å holde tilbake folk i tre døgn. Når den tiden utløper kan vi ikke forhindre dem i å reise til et annet land, sa Højbjerg.

Omkring 400 personer er fortsatt innkvartert på en skole i Rødbyhavn. Først i løpet av torsdagen vil det bli tatt stilling til hva som skal skje med dem.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen opplyste onsdag kveld at rundt 3.000 flyktninger har ankommet Danmark siden søndag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: FN-utsending: Millioner flere på vei fra Syria