De vanskelige vurderingene rundt innstramninger i asylpolitikken preger flere av partiene på Stortinget.

Onsdag ettermiddag kom det oppsiktsvekkende vedtaket fra Venstres stortingsgruppe om å si nei til hele pakken på 40 innstramningspunkter fra innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Kilder både i Venstre og i andre partier på Stortinget forteller at partiet ikke hadde noe annet valg på grunn av stadig sterkere signaler fra grasrota i partiet om begeret er i ferd med å renne over.

Provosert

Venstres reaksjon er et resultat av at partiet helt siden Listhaug la frem asylinnstramningene i romjulen har irritert seg over hvordan hun har forvaltet forliket ifjor høst. Selv om det bare er et par av de 40 punktene Venstre konkret er imot, mener partiet summen går langt utover det forliket ga signaler om. Partiet blir provosert over Listhaugs skarpe Frp-retorikk.

Kilder DN har snakket med både i regjeringspartiene og i støtte­partiene KrF og Venstre, snakker om at måten asylsaken blir håndtert på kan få avgjørende betydning for samarbeidet mellom de borgerlige partiene frem til stortingsvalget i 2013.

Statsminister Erna Solberg ble konfrontert med mange spørsmål i Stortingets spontanspørretime.
Statsminister Erna Solberg ble konfrontert med mange spørsmål i Stortingets spontanspørretime. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
I KrF er det også sterkt kritikk mot regjeringen i asylsaken, men partiledelsen i KrF opplever en sterkere støtte til innstramning blant egne velgere, enn hva som er situasjonen i det mer asyl-liberale Venstre.

Informerte

I spørretimen onsdag måtte Solberg tåle skarp kritikk fra flere partier i asylsaken.

Venstres nestleder Terje Breivik sa at Listhaugs forslag er direkte i strid med internasjonale konvensjoner. Venstres Sveinung Rotevatn uttalte fra Stortingets talerstol:

– Bidraget fra integreringsministeren har vært å påstå at alle som ikke er redd for fremtiden på grunn av at tallet på asylsøkere øker, er løgnere, og at folk som er på flukt, blir båret inn på gullstol.

Og da den halvannen time lange konfrontasjonen i stortingssalen var over, fikk statsministeren høre konsekvensene av Venstre-opprøret mot Listhaug: Trine Skei Grande ba Erna Solberg komme ned på sitt kontor i første etasje. Der fikk hun beskjed om at Skei Grande ville be stortingsgruppen avvise hele hørings­forslaget om innstramning i asylpolitikken på møtet som skulle begynne et par timer senere. DN møtte statsministeren utenfor umiddelbart etterpå. Ifølge Solberg var møtet ikke bare nyttig, men også hyggelig.

Skei Grande bekrefter overfor DN at hun informerte statsministeren om sin holdning, men vil ikke svare på hva som ble sagt utover det.

LES OGSÅ OM:

– Miami er den perfekte storby d2Plus

Norwegian-sjef Bjørn Kjos: USA støtter kamp mot «stupid tax» dnPlus

NRK flytter: Obos har nytt NRK-bygg klart dnPlus

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.