Kroatias kapasitet er sprengt. Landet kan ikke ta imot flere flyktninger og migranter, sier innenriksminister Rajko Ostojic.

Det siste døgnet har 6.500 mennesker krysset grensen til Kroatia.Onsdag kveld var det siste offisielle tallet 1.500 registrerte flyktninger, men tallet steg kraftig torsdag.

Den voldsomme økningen kom etter at Ungarn stengte grensen mot Serbia. Dermed har en stor mengde flyktninger og migranter lagt turen fra Serbia og nordover i Europa gjennom Kroatia i stedet for å bruke Ungarn som transittland.

– Fullt

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) opplyser at 4.000-5.000 migranter hadde ankommet byen Tovarnik øst i Kroatia med tog fra Serbia torsdag. De forsøkte å komme seg videre med tog til den kroatiske hovedstaden Zagreb.

– Togene kommer, men det er ikke kapasitet til å ta imot alle disse menneskene, sier UNCHRs talsmann Jan Kapic, som opplyser at kroatisk politi heller ikke har mulighet til å registrere alle.

Ostojic uttalte torsdag ettermiddag at 6.500 mennesker har kommet det siste døgnet, og at landets kapasitet nå har nådd bristepunktet.

– Kroatia er ikke i stand til å ta imot flere mennesker, sier Ostojic.

Korridor

Kroatias statsminister Zoran Milanovic sa onsdag at landet vil hjelpe flyktningene og migrantene på ferden nordover i Europa.

– Kroatia er klar til å motta flyktninger og hjelpe dem dit de ønsker å dra, som selvfølgelig er Tyskland og Skandinavia, sa Milanovic til nasjonalforsamlingen og kritiserte samtidig Ungarn for landets behandling av migrantene.

Milanovics uttalelser står i strid med Ostojic som torsdag sier Kroatia ikke vil tillate flyktninger og migranter å bruke landet som korridor for å ta seg videre til Slovenia. Riktignok lager nå kroatiske myndigheter en korridor, men den skal kun gå fra byen Tovamik på grensen til Serbia og til hovedstaden Zagreb, der det er opprettet flere mottakssentre, understreker Ostojic.

Serbia, som tidligere sendte busser med flyktninger og migranter fra sør i landet til den ungarske grensen, sender nå togene og bussene til byen Sid nær den kroatiske grensen.

Ungarns beslutning om å stenge sin grense til Serbia gjør at Kroatia regner med å måtte motta mer enn 20.000 flyktninger og migranter de neste to ukene hvis det ikke foreligger andre tiltak innen den tid.

Hektisk møtevirksomhet

Kroatias statsminister Milanovic skal møte sin østerrikske kollega Werner Faymann senere torsdag, før han reiser videre til Ljubljana for å møte Slovenias statsminister Miro Cerar.

Landets nasjonale sikkerhetsråd skal holde et møte fredag. Den tidligere jugoslaviske republikken har rundt 6.000 grensepolitifolk utplassert. Ostojic sier grensene kan bli ytterligere forsterket ved å sette inn flere politifolk.

Siden starten på flyktningkrisen har kroatiske myndigheter vist solidaritet med flyktningene. Mange av innbyggerne husker godt landets rolle i å bistå hundretusener av fordrevne under Balkan-krigen på 1990-tallet.

 

Les også: - Man kan markedsføre fra en sofa

Northug-effekten: Sponsorinntektene til langrenn har økt med 53 mill.

- Dette er min fjerde baby. Jeg har jo tre unger

 

Se også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik løper du Oslo Maraton:

Slik løper du Oslo Maraton
00:00
Publisert: