Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre krever at statsminister Erna Solberg (H) kommer på banen og rydder opp.

– Statsministeren bør raskt avklare hva som er regjeringens holdning, sier Støre til NTB.

Utenfor

Fremskrittspartiet skapte ny usikkerhet om regjeringens asylpolitikk da partiets stortingsgruppe onsdag tilsynelatende vedtok å stille seg utenfor forhandlingene om et bredt forlik om asyl- og innvandringspolitikken, slik statsminister Solberg har tatt til orde for, og i stedet legge fram en lang rekke forslag om konkrete innstrammingstiltak for Stortinget.

Samme dag uttalte Solberg til NTB at «raske og tydelige innstrammingstiltak forutsetter et bredt forlik».

Lederne i Kristelig Folkeparti og Venstre sier til Vårt Land at de ikke helt skjønner hva Frp er kommet fram til.

– For meg er det uklart hva Frp ønsker, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Jeg skjønner faktisk ikke helt hva partiet har vedtatt, sier Venstres Trine Skei Grande.

Overfor NTB har samarbeidspartiene påpekt at det allerede er inngått en helhetlig avtale med regjeringen som åpner for flere innstrammingstiltak som ennå ikke er iverksatt.

– Taper tid

Både Støre og Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener at Frps utspill fører til at verdifull tid går tapt.

– Hvis man skal få til noe, så er det viktig å sette seg ned sammen. Eller blir det fort mer retorikk enn handling, sier Vedum til NTB.

– Jeg håper de ser at det er en fordel å ha et bredt flertall for en anstendig og skikkelig asyl- og innvandringspolitikk. Det vil gi styringsro i hverdagen og mulighet til å få på plass tiltak som gir mer kontroll over situasjonen, sier han.

Også Frp-leder Siv Jensen sier det haster med å få på plass tiltak som kan bremse tilstrømmingen av flyktninger og asylsøkere til Norge.

– Det haster. Vi må få redusert ytelsene, strammet inn på familiegjenforening, sørge for større bruk av midlertidig opphold og en lang rekke andre tiltak, sier partileder Siv Jensen til NTB.

Men å få til et bredt forlik med de andre partiene er underordnet og avhengig av de øvrige partienes vilje til å stramme inn, mener hun.

– Det vi ønsker, er en tilslutning til en innstramming av norsk asyl- og innvandringspolitikk. Jeg håper at de andre partiene ser betydningen av dette. Vi mener alvor med forslagene, sier Jensen.

Frykter utvanning

Frps gruppeleder på Stortinget, Harald Tom Nesvik, sier at et bredt forlik i seg selv ikke er noe mål.

– Det vil kunne bety en utvanning på enkelte områder. Det er tiltak knyttet til innstramming som nå er viktig, og det er det vi ønsker å få på plass, sier han.

Verken Nesvik eller Jensen ville onsdag uttale seg om hva som vil skje dersom Frp ikke får gjennomslag for sine forslag.

– Vi har nå gjort klart hva vi ønsker, så får vi se hva de andre partiene sier til det, sier Jensen.

– Vi lever i et demokrati, og det er regjeringens oppgave å administrere Stortingets vedtak, sier Nesvik.

Frp skal nå ifølge Nesvik sette seg ned og utforme konkrete forslag til tiltak som så vil bli lagt fram for Stortinget.

– Så får vi se hvor bred tilslutning vi får, sier Nesvik.

En del av innstrammingene vil være konkretiseringer av det som allerede er lagt fram i tilleggsnummeret til statsbudsjettet, der regjeringen blant annet foreslår å kutte i dagpenger, språkopplæring og andre ytelser til flyktninger.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Frp-politiker reagerer på at asylsøkere får bo på hotell


Frp vil heller ha innstramminger enn bredt forlik